Ekolodzy przeciwko modyfikowanej żywności

5 kwietnia 2004

Rosja zamieniła się w gigantyczne laboratorium, w którym eksperymentuje się działanie żywności transgenicznej na nieświadomych mieszkańcach - alarmuje Greenpeace. Według nich, aż 40% żywności na rynku zawiera składniki modyfikowane genetycznie.

Aktywiści organizacji przeprowadzili eksperyment. Ponad tydzień temu kupowali produkty żywnościowe – głównie wędliny – a następnie przeprowadzali ekspertyzy. Okazało się, że ponad 1/3 zawiera zmodyfikowane geny. Jedzenie pochodziło między innymi z najbardziej znanych moskiewskich zakładów przetwórstwa mięsnego. Na większości nie było żadnego ostrzeżenia, a niektóre były opatrzone opisem, że produkt nie zwiera ulepszonych genów.

Tymczasem - jak twierdzą ekolodzy – do dzisiaj nie ma jasności, czy genetycznie zmodyfikowana żywność nie jest szkodliwa, a w Rosji obowiązują przepisy zabraniające używania technologii potencjalnie niebezpiecznych. Urzędnicy obiecują kontrole, natomiast producenci zapewniają, że nie dodają do jedzenia ulepszonych dodatków.


POWIĄZANE

Jeśli mają się spełnić prognozy specjalistów EKO branży, mówiące o dojściu warto...

Trzy czwarte unijnych dopłat trafia obecnie do 20 proc. najbardziej uprzemysłowi...

Rolnictwo ekologiczne rozwija się we Francji bardzo wyraźnie. W 2018 r. pięć tys...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę