Kryteria Rolnictwa Ekologicznego Stowarzyszenia Ekoland

6 maja 2004

Rolnictwo ekologiczne oznacza sposób gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, oparty na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, nieprzetworzonych technologiczne.

Podstawowa zasada rolnictwa ekologicznego to odrzucenie środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej. Dzięki temu osiąga się dwa cele; są to:
- ochrona środowiska produkcji rolniczej: gleby, wody, krajobrazu (dążenie do biologicznej samoregulacji w obrębie gospodarowania, rozumianego jako system ekologiczny);
- wysoka jakość biologiczna płodów rolnych („ pierwotna”), nawiązująca do właściwości produktów powstających naturalnie w przyrodzie, bez ingerencji człowieka.


POWIĄZANE

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł w ce...

Wydaje się, że rolnictwo ekologiczne w Polsce skazane jest na walkę o przetrwani...

W Krakowie 20-22 maja w Międzynarodowym Centrum Targowo- Kongresowym EXPO Polska...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę