Miód naturalny

12 kwietnia 2005

Miód naturalny jest wytwarzany przez pszczoły z nektarów kwiatowych lub spadzi (substancji wydalanej przez mszyce żerujące na drzewach). Przekształcanie nektaru lub spadzi w miód (dojrzewanie) następuje w organizmie pszczoły, a następnie w plastrach. Polega ono na odparowaniu wody oraz szeregu przemian biochemicznych; m.in. enzymatycznym rozkładzie sacharozy na glukozę i fruktozę.
Świeży miód ma konsystencję gęstego syropu, który w czasie przechowywania krystalizuje. Dojrzały miód posiada wysoką wartość odżywczą i dietetyczną. Nie stanowi wprawdzie bogatego źródła witamin, ale za to zawiera duże ilości łatwo przyswajalnych cukrów
prostych, kwasy organiczne, enzymy i sole mineralne (m.in. sole wapnia, potasu i magnezu), a także substancję hamującą rozwój drobnoustrojów, inhibinę. Dzięki tym składnikom miód, zwłaszcza spadziowy, ma właściwości lecznicze. Właściwości organoleptyczne i skład chemiczny miodu zależą od rodzaju nektaru lub spadzi, sposobu wydobywania miodu z plastra (na zimno lub na gorąco) oraz
stopnia dojrzałości. Wyróżnia się miody płynne, tzw. patoki i zestalone krupce. Ponadto miody mogą być jasne lub ciemne. Te ostatnie są zazwyczaj tańsze i z tego względu częściej stosowane w przetwórstwie spożywczym.

Podział miodów naturalnych w zależności od pochodzenia.

  • Miody nektarowe, jedno- lub wielokwiatowe; mają zapach zbliżony do zapachu
    nektaru i przeważnie żółtą barwę. Ich słodki smak zależnie od zawartości kwasów
    organicznych i innych związków może być delikatny (np. miód akacjowy) lub
    drapiący, gorzkawy (miód gryczany i wrzosowy).
  • Miody spadziowe różnią się dość znacznie od nektarowych. Mają znacznie
    ciemniejszą, oliwkowozieloną barwę, zapach lekko kwaśny, żywiczny, posmak
    korzenny i są mniej słodkie.

POWIĄZANE

Kierownictwo resortu rolnictwa przyjęto we wtorek zaktualizowany Ramowy Plan Dzi...

Rolnictwo ekologiczne w Polsce zamiast spodziewanego dynamicznego rozwoju, od ki...

Przedstawiciele państw unijnych przyjęli we wtorek ostatecznie przepisy dotycząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę