Naturalnie polska żywność

18 grudnia 2003

Żywność wyprodukowana wyłącznie z naturalnych surowców to szansa dla polskiego rolnictwa w Zjednoczonej Europie - twierdzą eksperci.

Oscypki, kiełbasy, źródlana woda to produkty, które mogą zrobić furorę na europejskich stołach. Wielu producentów, których wyroby nie spełniają wymaganych norm jakościowych, tłumaczy się brakiem odpowiednich maszyn. Zdaniem ekspertów tu nie chodzi o drogi sprzęt. - "Jeżeli przekażemy informację konsumentowi europejskiemu, że produkt, który mu oferujemy pochodzi z nieskazitelnie czystych stref górskich, gdzie nie ma żadnych możliwości skażenia tego surowca, on zapewne przyjmie to do wiadomości" - mówi Zbigniew Hałat ze Stowarzyszenie Konsumentów Ochrony Zdrowia.

Zdaniem ekspertów producenci, którzy prowadzą działalność na terenach skażonych powinni rezygnować z uzdrawiania surowca. Nie ma takiej techniki, która by wyeliminowała wszystkie zanieczyszczenia z żywności. Eksperci już dziś zapowiadają dynamiczny rozwój tych firm, które gwarantują dobrą jakość produktów.


POWIĄZANE

Pora na Pola to internetowy targ naturalnego jedzenia z dostawą do domu, który z...

Ruszyła kolejna edycja konkursu na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego. Zwyci...

Podsekretarz stanu Ryszard Kamiński 14. lutego br. uczestniczył w Międzynarodowy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę