CTR_80917

OSM Piątnica rozpoczęła produkcję Mleka Ekologicznego

6 lipca 2015
Ruszyła produkcja Mleka Ekologicznego w zakładzie produkcyjnym OSM Piątnica w Ostrołęce. Bogaty we właściwości odżywcze produkt lada dzień pojawi się na sklepowych półkach. Mleko pochodzi z gospodarstw znajdujących się na terenach Kurpi Zielonych, które przez dwa lata przechodziły proces transformacji z gospodarstw konwencjonalnych w ekologiczne.

Mleko Ekologiczne jest bogate w korzystne dla zdrowia składniki – zawiera więcej niż zwykłe mleko kwasów Omega-3 oraz witaminy E i beta-karotenu. Jego wyjątkowość wynika z tego, że podczas upraw i hodowli nie stosuje się sztucznych środków ochrony roślin. Krowom hodowanym w gospodarstwach ekologicznych zapewnia się tzw. dobrostan, czyli odpowiedni komfort bytowania. Ich żywienie w lecie oparte jest na paszach soczystych, czyli zielonkach i trawie pastwiskowej, zimą zaś jest to siano i sianokiszonki z traw pozyskanych wyłącznie z własnego gospodarstwa.

Unikalna technologia produkcji stosowana przez OSM Piątnica, oparta na delikatnej obróbce termicznej (w temp. 74 st. C) i filtracji przy użyciu ceramicznych mikrofiltrów, pozwala zachować wyjątkowe walory smakowe i zapachowe oraz cenne składniki odżywcze. Pochodzące z gospodarstw ekologicznych świeże mleko pełne z Piątnicy ma  naturalną, nie zmienioną od momentu udoju, zawartość  tłuszczu – taką, jaka występuje tylko w mleku bezpośrednio od krowy. Dlatego mleko ma pełny, śmietankowy smak.

Na uwagę zasługuje także opakowanie Mleka Ekologicznego z OSM Piątnica. Butelka z uchem jest wygodna, chroni przed światłem i w 100% nadaje się do recyclingu. Mleko z zieloną nakrętką z Piątnicy to produkt dla każdego poszukującego natury, zdrowia i wyjątkowych smaków.
***

Informacje o firmie OSM Piątnica

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy należy do najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się firm mleczarskich w Polsce i na świecie. Uznaną pozycję rynkową osiągnęła dzięki najwyższej jakości swoich produktów, ich innowacyjności oraz spełnianiu oczekiwań najszerszych grup konsumentów.

OSM Piątnica w 1992 roku wprowadziła na rynek Serek Wiejski, którego liderem pozostaje niezmiennie już od 21 lat. Spółdzielnia produkuje także śmietany - których jest największym dostawcą w Polsce, świeże twarogi, serki do smarowania (Twój Smak, Twój Smak Puszysty) oraz kefiry i serek Mascarpone.

W 2011 roku ofertę firmy uzupełniły innowacyjne sery twarogowe w plastrach, a także świeże Mleko Wiejskie. W 2012 roku OSM Piątnica zaczęła podbijać kolejny segment wyrobów mleczarskich – rynek jogurtów naturalnych, rozpoczynając m.in. produkcję gęstego jogurtu z mascarpone i jogurtu naturalnego. W marcu 2014 roku OSM Piątnica rozszerzyła ofertę jogurtów, wprowadzając na rynek jogurty typu greckiego 0% tłuszczu, 2 razy więcej białka w siedmiu wariantach smakowych − naturalnym i z owocami. Rok później jogurtowe portfolio wzbogaciło się o pierwsze w historii Spółdzielni produkty stworzone z myślą o dzieciach - jogurty typu greckiego pod nazwą Piątuś.
OSM Piątnica, w 2003 roku wdrożyła system ochrony środowiska zgodny z normą ISO 14001, będący częścią pierwszego wśród polskich spółdzielni mleczarskich Zintegrowanego Systemu Zarządzania. Potwierdzeniem najwyższych standardów OSM Piątnica, jest uzyskany w 2010 roku certyfikat IFS (International Food Standard), przyznawany zakładom spełniającym międzynarodowe wymagania w zakresie najwyższej jakości i bezpieczeństwa żywności.



POWIĄZANE

Przedstawiciele państw unijnych reprezentowani w specjalnej komisji ds. rolnictw...

W odpowiedzi na wystąpienie Zarządu KRIR z 13 września 2017 r., dotyczące utworz...

Do Komisji Europejskiej wpłynęły petycje od organizacji zrzeszających producentó...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę