Advertisement

Zdrowa żywność – słone ceny

12 sierpnia 2005

Atestowana żywność ekologiczna to żywność uprawiana, przetwarzana i przechowywana wyłącznie w naturalny sposób. Dlatego przy takich uprawach stosuje się tylko naturalne nawozy np. obornik. To oznacza mniejszą wydajność produkcji, wyższe jej koszty, a w efekcie i ceny.

Różnice w cenach widać już w przypadku pieczywa. Za ekologiczny chleb Hruby pszenno-żytni zapłacimy 6,29 zł, za pieczywo bez znaczka eko – 1,85 zł. Ekologiczny chleb żytni to 4,50 zł, normalne pieczywo żytnie to ok. 2,80 zł. Droższe jest nawet muesli ekologiczne, które kosztuje 6,59 zł, a zwykłe można kupić za 4,80-5,50 zł. Najdroższe są produkty bezglutenowe – takie muesli kosztuje prawie 14 zł.

Wśród produktów ekologicznych zdarzają się też towary luksusowe, jak oliwa z oliwek za 70-90 zł, podczas gdy w supermarkecie zapłacimy 10-12 zł. Podobnie można kupić ekologiczny olej słonecznikowy do smażenia za ok. 18 zł lub zadowolić się zwykłym za 5,80 zł. Miód eko to koszt ponad 50 zł za 0,75 l, zwykły kupimy za niespełna 15 zł.


POWIĄZANE

W środę zaczyna obowiązywać nowy system certyfikacji elektronicznej, który ma po...

Rośnie sektor polskiej żywności ekologicznej. Szacuje się, że w tym roku jego wa...

Najnowszy raport dotyczący światowej produkcji ekologicznej z danymi do 2015 rok...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę