dnikukurydzy_210818

Zły klimat dla rolnictwa?

26 maja 2009
Jakie mogą być skutki ocieplenia klimatu wskutek emisji CO2 do atmosfery? Na tak postawione pytanie dają odpowiedź coraz liczniejsze publikacje a ostatnio dr. inż. Zbigniewa Karaczuna w: "Zmiany klimatu są faktem" - zbiorze materiałów przygotowanych w ramach projektu "Zmiany klimatu w świadomości obywateli" przygotowanym przez Centrum Stosunków Międzynarodowych.

Jakie są podstawowe kierunki zagrożeń? Po pierwsze nastąpić może zaburzenie gospodarki wodnej - zwiększy się liczba opadów deszczu zimą i zimniejszy wiosną oraz latem. Ponadto ma ulec przyspieszeniu wzrost i kwitnienie roślin - tym samym rośliny będą bardziej narażone na późnowiosenne przymrozki. Zmienia się też gatunki upraw. Niezbędne okaże się odejście od produkcji roślin wymagających chłodniejszego klimatu na rzecz ciepłolubnych, na przykład sorgo i kukurydzy.

Jakie pojawią i już się pojawiły inne grożenia? Pojawiły się szrotówki kasztanowiaczki, niszczące drzewa kasztanowca a w przypadku kukurydzy - omacnica prosowianka i ploniarka zbożówka. O zwiększeniu anomalii pogodowych możemy już mówić jako o fakcie. Jeśli w latach dziewięćdziesiątych tornado można było w naszym kraju uznawać za przypadki nadzwyczajne to w 2006 roku odnotowano ich już 52.



POWIĄZANE

Geotermia w Polsce może służyć nie tylko sieciom ciepłowniczym czy kąpieliskom, ...

W dniach 11-12.10.2018 roku odbyła się XI edycja konkursu na Najlepsze Gospodars...

Obliczono, że w latach 90.  XX wieku z pożywieniem zjadaliśmy 2 kg „chemii” rocz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę