aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Etapy wdrażania HACCP

Wprowadzenie systemu HACCP wymaga spełnienie dwunastu etapów: Powołanie zakładowego zespołu ds. HACCP. Zdefiniowanie (opisanie) produktu. Określenie przeznaczenia produktu.

20 maja 2004

Wprowadzanie systemu HACCP

Aby móc wprowadzić system HACCP należy dostosować go do danego produktu i procesu produkcyjnego. Zakres działania systemu może obejmować wszystkie etapy, od momentu uzyskiwania surowca aż do

13 kwietnia 2004

Przeżywanie i wzrost mikroorganizmów

Wiele czynników wpływa na przeżywanie i wzrost mikroorganizmów, a także produkcje toksyn termostabilnych, są to: Niewłaściwa temperatura lub czas podczas obróbki termicznej, co może

13 kwietnia 2004

Źródła zanieczyszczeń chemicznych i ciał obcych

Zanieczyszczenia tego typu mogą wynikać np. z: Złych technik czyszczenia, które pozostawiają środki czyszczące na powierzchniach i urządzeniach Złego działania systemów mycia

13 kwietnia 2004

Źródła skażeń mikrobiologicznych w zakładach produkcyjnych

Zakażenie produktów może nastąpić z wielu źródeł np.: Zakażenie krzyżowe produktów od nieprzetworzonych surowców poprzez pracowników za pomocą rak, ubrań i narzędzi Z miejsc wzrost

13 kwietnia 2004

Źródła skażeń żywności

Zakażenia mikrobiologiczne jak dotychczas są głównym problemem i w największym stopniu dotykają konsumentów. Przypadki zatruć pokarmowych i dane epidemiologiczne jednoznacznie wykazują, że

13 kwietnia 2004

Wprowadzenie

Pierwsze zastosowanie systemu HACCP w przemyśle spożywczym miało miejsce w roku 1960. Firma Pilsbury wprowadziła go do swojej fabryki. Podczas wdrażania współpracowała zarówno z Laboratorium

13 kwietnia 2004

Informacje ogólne

HACCP-Hazard Analysis and Critical Control Points Od dłuższego czasu wśród polskich producentów mięsa przewija się problem wdrożenia i stosowania w swoich zakładach procedur

13 kwietnia 2004
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę