Adama_poleposition_15.03_30.04

Kontrola jakości produkcji eksportowej

19 czerwca 2002

Surowce rolnicze eksportowane z Polski do UE podlegają kontroli służb sanitarnych, które wystawiają świadectwa zdrowotne oraz świadectwa kontroli standaryzacyjnej.
Przy eksporcie surowców roślinnych wymagane jest uzyskanie certyfikatu fitosanitarnego, który potwierdza, że badany produkt jest wolny od chorób i szkodników w zakresie wymaganym przez przepisy importera.
Certyfikaty fitosanitarne dla surowców eksportowych do UE wydaje Inspektorat Kwarantanny Roślin w Warszawie.
Niezależnie od certyfikatu fitosanitarnego wymagany jest atest o poziomie skażenia promieniotwórczego. Świadectwa takie wydaje Centralny Inspektorat Standaryzacji w Warszawie.
Przy eksporcie zwierząt żywych, mięsa i produktów mięsnych, drobiu, jaj wymagane jest przedstawienie ich do kontroli standaryzacyjnej, uzyskanie świadectwa weterynaryjnego i atestu o poziomie skażenia promieniotwórczego od lekarzy Weterynaryjnej Inspekcji Sanitarnej. Przy eksporcie mleka wymagane jest świadectwo sanitarne wystawione przez Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne oraz atest o poziomie skażenia promieniotwórczego z Centralnego Inspektoratu Standaryzacji.
Centralny Inspektorat Standaryzacji wydaje także świadectwa na zgodność towarów z normami pionowymi na świeże owoce i warzywa.

Żródło: "Rynek rolny w świetle wymogów Unii Europejskiej" pod red. J. Małysza i T. Trziszki

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę