aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Wybrane regulacje dotyczące tolerancji dla pozostałości pestycydów w rolniczych surowcach żywnościowych

19 czerwca 2002

Maksymalne dopuszczalne pozostałości pestycydów w produktach rolnych i spożywczych zostały uregulowane w UE w rozbiciu na produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Wśród produktów roślinnych wyodrębniono tolerancje pozostałości pestycydów dla owoców i warzyw oraz dla ziarna zbóż. Dyrektywy regulujące ten zakres ulegały licznym zmianom i modyfikacjom w miarę wprowadzania i wycofywania z obrotu poszczególnych środków ochrony roślin.
Tolerancje dla pozostałości pestycydów w owocach i warzywach zostały ustalone postanowieniami dyrektywy 79/895 z 9 grudnia 1976 r. z ostatnią zmianą wg dyrektywy 89/186 z 10.0.1983 r. (poniższa tabela nr 1).
Maksymalnie dopuszczalny poziom pozostałości pestycydów w ziarnie zbóż został określony dyrektywą 86/362 z 7.08.1986 r. ze zmiana wg postanowień dyrektywy 88/298 z 20.05.1998 r. W tabeli nr 2 (poniżej) przedstawiono maksymalne dozwolone pozostałości pestycydów dla ziarna pszenicy, żyta, sorgo, jęczmienia, owsa, kukurydzy, ryżu, gryki, prosa, pszenżyta i innych zbóż. Wymagania te nie mają zastosowania do ziarna siewnego. W końcowej części tabeli nr 2 zostały wyszczególnione maksymalnie dozwolone pozostałości pięciu pestycydów, stosowanych do fumigacji lub dezynfekcji opryskowych magazynów zbożowych.
Ogólne postanowienia, dotyczące tolerancji pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego zostały ujęte dyrektywą 90/642 z 14.12.1990 r. Dyrektywa podaje wykaz i klasyfikację produktów wraz z wyszczególnieniem ich części anatomicznych, co do których mają zastosowanie ustalone tolerancje. Dla owoców i warzyw ustalenia obejmują produkty świeże, chłodnicze i mrożone.
Przepisy dotyczące pozostałości pestycydów w surowcach żywnościowych są opracowywane wg reguły "listy pozytywnej", tzn. środki, które nie znajdują się w wykazie w żadnym razie nie mogą być stosowane do ochrony roślin. W wykazie umieszczono także tolerancję dla tych pestycydów (np. DDT), które zostały całkiem wycofane z obrotu, lecz ze względu na ich kumulację w glebie przenikają do roślin i dlatego zalecane jest ich oznaczanie.

Tabela nr 1: Tolerancja pozostałości pestycydów w owocach i warzywach.

Lp.

Pestycydy

Maksymalna pozostałość mg/kg

1

Amitrol

0,05 owoce i warzywa

2

Atrazyna

0,10 owoce i warzywa

3

Barban, chloroprofam, chlorbufam (łącznie wyrażone jako 3-chloranilina)

0,10 marchew, pasternak, pietruszka, selery
0,05 inne produkty

4

Bianapakryl

0,05 bulwy i kłącza jadalne, warzywa korzeniowe

5

Bromek etylenu (1,2-dibromoetan)

0,01 warzywa, owoce

6

Bromek metylu

0,10 warzywa, owoce

7

Bromopropylat

3,00 cytrusy, banany
2,00 owoce pestkowe, owoce ziarnkowe, truskawki, winogrona
0,05 inne owoce
1,00 warzywa

8

Chinometionat

0,3 warzywa, owoce

9

Chlorfenson

1,5 warzywa, owoce

10

Chlorfenwinfos (suma izomerów E i Z)

0,50 bulwy, kłącza jadalne, warzywa korzeniowe
0,1 inne warzywa
1,00 owoce cytrusowe
0,05 inne owoce, grzyby

11

Chlormekwat (wyrażony jako kation chlormekwatu)

3,00 gruszki
1,00 winogrona
0,05 inne produkty

12

Chlorobenzyd

2,00 warzywa, owoce

13

Clorobenzylat

0,2 orzechy
2,00 inne produkty

14

Clorofuksuron

0,2 warzywa, owoce

15

DDT (suma p,p`DDT,p,p`DDE ip,p`TDE)

0,1 warzywa, owoce

16

Dilallat (łącznie z triallatem)

0,10 warzywa, owoce

17

Diazynon

0,05 orzechy
0,50 inne produkty

18

Dichlofluanid

10,00 sałata, truskawki, inne jagody, winogrona
5,00 inne produkty

19

Dichlorfos

0,10 warzywa, owoce

20

1,2,Dichloroetan

0,10 warzywa, owoce

21

Dichlorprop

0,05 warzywa, owoce

22

Dokofol 

2,00 owoce
0,50 warzywa

23

Dikwat (wyrażony jako kation dikwatu)

0,10 warzywa
0,05 inne produkty

24

Dimetoat

1,00 warzywa, owoce

25

Dinozeb

0,05 warzywa, owoce

26

Dioksation

3,00 owoce cytrusowe
0,40 winogrona
0,20 inne produkty

27

Dodyna

1,00 owoce ziarnkowe i pestkowe
0,20 inne produkty

28

Endusulfan (suma alfa i beta endosulfamu oraz siarczanu ednosulfamu)

0,20 warzywa korzeniowe
0,50 inne produkty

29

Endryna

0,01 warzywa, owoce

30

Etion

2,00 owoce cytrusowe
0,50 winogrona, owoce ziarnkowe i pestkowe
0,10 inne produkty

31

Etyloazinfos

0,05 warzywa, owoce

32

Etylobromofos

0,50 warzywa, owoce

33

Frenchlorfos

0,01 warzywa, owoce

34

Fenitrotion

2,00 owoce cytrusowe
0,50 inne produkty

35

Fentinu związki (wyrażone jako wodorotlenek fentinu)

1,00 selery
0,10 marchew
0,05 inne produkty

36

Formotion

0,20 owoce cytrusowe
0,10 inne produkty

37

Fosfamidon

0,15 owoce, warzywa

38

Fozalon

1,00 cytrusy, truskawki
2,00 brzoskwinie, owoce ziarnkowe
0,10 warzywa korzeniowe
1,00 inne produkty

39

Heptachlor (suma heptachloru i epoksydu heptachloru)

0,01 owoce, warzywa

40

Hydrazyd kwasu maleinowego

10,00 cebula
1,00 inne produkty

41

Kaptafol

0,05 owoce, warzywa

42

Kaptan i folpet (suma)

3,00 owoce ziarnkowe i jagodowe, winogrona, pomidory
2,00 owoce pestkowe, endywia, fasola, groch, pory, sałata
0,10 inne produkty

43

Karbaryl

3,00 brzoskwinie, gruszki, jabłka, morele, śliwki, winogrona, kapusta, sałata
1,00 inne produkty

44

Lindan (gamma HCH)

2,00 warzywa liściowe
0,50 owoce pestkowe, winogrona, pomidory
0,10 marchew
1,00 inne produkty

45

Melation

2,00 owoce cytrusowe
3,00 warzywa z wyjątkiem korzeniowym
0,50 inne produkty

46

Metoksychlor

10,00 owoce, warzywa

47

Metyloazinfos

1,00 cytrusy, winogrona
0,50 inne produkty

48

S-Metylodemeton (osobno lub łącznie z metylooksydemetonem lub S-metylosulfodemetonem)

0,00 marchew
0,40 inne produkty

49

Metyloparation (łącznie z metyloparaoksonem)

0,20 owoce, warzywa

50

Mewinfos

0,20 owoce ziarnkowe, cytrusy, morele
0,50 inne owoce pestkowe, warzywa liściowe
0,10 inne produkty

51

Ometoat

0,40 wiśnie, cykoria, karczochy, szpinak
0,10 jagody, cebula, pory, warzywa korzeniowe
0,20 inne produkty

52

Parakwat (wyrażony jako kation parakwatu)

0,05 owoce, warzywa

53

Paration (łącznie z paraoksonem)

0,50 owoce, warzywa

54

Propoksur

3,00 owoce, warzywa

55

Pyretryny (suma pyretryn I i II oraz ich pochodne)

1,00 owoce, warzywa

56

2-4-5-T

0,05 owoce, warzywa

57

TEPP

0,01 owoce, warzywa

58

Tiram

3,80 truskawki, winogrona
3,00 inne produkty

59

Toksafen

0,40 owoce, warzywa

60

Trichlorfon

0,50 owoce, warzywa

61

Wamidotion (suma wamidotionu i sulfotlenku wamidotionu)

0,50 owoce ziarnkowe
0,05 inne produkty

 
 

Tabela nr 2 : Tolerancja pozostałości pestycydów w ziarnie zbóż.

Lp.

Pestycyd

Maksymalna pozostałość mg/kg

1

Aldryna i dieldryna (osobno lub łącznie, wyrażone jako dieldryna - HEOD)

0,01

2

Bromki nieorganiczne

50,00

3

Chlordan (suma izomerów cis i trans)

0,02

4

Diazynon

0,05

5

DDT (suma izomerów wyrażona jako DDT)

0,05

6

1,2 - dibromoetan (dwubromek etylenu)

0,01

7

Dichlorfos

2,00

8

Endosulfan (suma izomerów alfa i beta oraz siarczanu endosulfanu, wyrażona jako endosulfan)

0,20 kukurydza
0,10 inne zboża

9

Endryna

0,01

10

Fosfamidon

0,05

11

Heksachlorobenzan (HCB)

0,01

12

Heksachlorocykloheksan (HCH)
- suma izomerów alfa i beta
- izomer gamma (lindan)

0,02
0,10

13

Heptachlor (suma cheptachloru i epoksydu heptachloru, wyrażona jako heptachlor)

0,01

14

Karbary

1,00 ryż
0,50 inne zboża

15

Kaptafol

0,05

16

Malation

8,00

17

Pyretryny (suma pyretryn I i II oraz ich pochodnych)

3,00

18

Trichlorfon

0,10

19

Bromek metylu

0,10

20

Dwusiarczek węgla

0,10

21

Czterochlorek węgla

0,10

22

Cyjanowodór (cyjanki wyrażone jako HCN)

15,00

23

Fosfowodór (fosforki wyrażone jako PH3)

0,10

 

Listy oficjalnie dopuszczonych do stosowania środków ochrony roślin oraz tolerancje ich pozostałości w surowcach poddawane są nowelizacjom i zmianom. Z tego powodu, producent co pewien czas powinien sprawdzić aktualność obowiązujących przepisów.
Dopuszczalne skażenie pestycydami produktów pochodzenia zwierzęcego w rozbiciu na mięso i przetwory mięsne oraz mleko i produkty mleczarskie objęte są dyrektywą 86/363 z 7.08.1986 r.

 
 
Źródło: "Rynek rolny w świetle wymogów Unii Europejskiej" pod red. J. Małysza i T. Trziszki

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę