aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Handel zagraniczny mięsem czerwonym

3 kwietnia 2003

W latach 1996-1998 wpływy z eksportu mięsa czerwonego kształtowały się w przedziale 356-495 mln USD i w latach 2000-2002 zmniejszyły się do około 233-262 mln USD. Towarzyszył temu spadek wartości importu mięsa czerwonego,
odpowiednio z 96-134 do 42-73 mln USD. W latach 1999-2002 dodatnie saldo obrotów handlu zagranicznego wynosiło 188-226 mln USD i w porównaniu do lat 1996-1998 było niższe o 141-211 mln USD.
Handel zagraniczny mięsem czerwonym charakteryzowały:

  • malejący udział wieprzowiny w eksporcie mięsa czerwonego, z około 72,8%
    w 1996 roku do 39,6% w 2002 roku; w tym okresie produkcja krajowa mięsa
    wieprzowego kształtowała się na stosunkowo wysokim poziomie (1,9-
    2,0 mln ton rocznie) i podlegała jedynie wahaniom wynikającym z cykliczności
    produkcji, jednak udział eksportu w produkcji wieprzowiny obniżył się
    z 13,7% do około 4%,
  • wyższy, mimo sukcesywnego spadku produkcji, udział wołowiny niż wieprzowiny
    w eksporcie mięsa czerwonego, a także okresowy wzrost wpływów
    z eksportu wołowiny, do około około 233 mln USD w 1998 roku i 158 mln
    USD w 2002 roku wobec 118-137 mln USD w pozostałych latach (tabela 1),
  • duże znaczenie eksportu wołowiny w kształtowaniu dodatniego salda obrotów
    handlu zagranicznego mięsem czerwonym; w latach 1999-2002 dodatnie
    saldo obrotów handlu zagranicznego wołowiną wahało się od około 118
    do około 157 mln USD, natomiast dodatnie saldo obrotów wieprzowiną sukcesywnie
    obniżało się, z około 90 do około 35 mln USD,
  • zależność między stanem zapasów Agencji Rynku Rolnego a poziomem eksportu
    mięsa wieprzowego i wołowego,
  • wysoki udział państw Europy Środkowo-Wschodniej, w tym Rosji, w strukturze
    geograficznej eksportu mięsa pochodzącego z zakupów interwencyjnych,
  • obniżenie wartości importu mięsa czerwonego, z około 112-134 mln USD
    w latach 1996-1998 do około 42-69 mln USD w latach 2001-2002, w tym
    mięsa wieprzowego, odpowiednio z 98-101 mln USD do 42-69 mln USD;
    o spadku importu zadecydowały spowodowane BSE bydła i pomorem świń,
    zakazy weterynaryjne.

Tendencje w handlu zagranicznym mięsem czerwonym
Struktura geograficzna i towarowa obrotów określała tendencje polskiego handlu zagranicznego mięsem czerwonym. Unia Europejska była przede wszystkim odbiorcą polskiej wołowiny. W latach 1996-2002 udział państw członkowskich w eksporcie bydła i cieląt wynosił około 65-74%, w eksporcie mięsa wołowego około
3-53%, a w eksporcie konserw około 14-83%. Wymienione grupy towarowe nie są jednorodne i w określonych asortymentach żywca i mięsa wołowego udział krajów Unii był większy od prezentowanego. Po przyznaniu Polsce preferencji
celnych kraje te stanowiły główny rynek zbytu bydła opasowego i cieląt oraz mięsa wołowego świeżego i chłodzonego.

Tabela 1. Handel zagraniczny mięsem czerwonym

Wyszczególnienie
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
Wartość eksportu
(mln USD)
wołowinab
wieprzowinac

356,2
118,9
237,3

480,1
130,3
349,8

495,0
233,5
261,5

297,3
137,3
160,0

261,7
125,4
136,3

233,4
118,6
114,8

261,8
158,1
103,7
Wartość importu
(mln USD)
wołowina
wieprzowina

134,2
36,5
97,7

112,7
11,7
101,0

96,0
2,1
93,9

71,3
1,3
70,0

73,3
2,5
70,8

42,1
0,5
41,6

69,5
0,8
68,7
SALDO OGÓŁEM
(mln USD)
w tym:
wieprzowina

+222,0

+139,6

+367,4

+248,8

+399,0

+167,6

+226,0

+90,0

+188,4

+64,5

+191,3

+73,2

+192,3

+35,0
Eksport w ekw. mięsa
(tys. t)
wołowina
wieprzowina


49,0
179,0


64,4
260,0


130,0
206,0


67,4
207,0


57,6
131,0


57,4
84,0


100,5
80,0
Import w ekw. mięsa
(tys. t)
wołowina
wieprzowina


24,6
49,0


8,7
47,0


1,6
77,0


0,4
51,0


2,0
54,0


0,0
42,0


0,2
58,7

Do państw Europy Środkowo-Wschodniej, łącznie z Rosją, eksportowaliśmy przede wszystkim eksport mięso wołowe mrożone. W latach 1997-2002 eksport mięsa wołowego ogółem do tych państw kształtował się w granicach
2,9-43,7 tys. ton. O dużych wahaniach w poziomie eksportu decydował stan

 


POWIĄZANE

Klienci Poczty Polskiej mogą skorzystać z nowej usługi dotyczącej przesyłek reje...

Oficjalnie zostało potwierdzone, że Rada Nadzorcza Krajowej Grupy Spożywczej w d...

Krajowa Rada Izb Rolniczych informuje, że jest organizatorem wypoczynku letniego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę