OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Ceny - Drób

28 stycznia 2009
Na rozchwianym drobiowym rynku powrót do stabilizacji.
Po chwilowych podwyżkach na początku roku, ceny skupu kurczaków spadły do poziomu około 3 złotych za kilogram. Dziś zarówno w dużych zakładach z umowami kontraktacyjnymi jak i na wolnym rynku, obowiązują zbliżone stawki. A różnice w cenach wynikają nie tylko z zapotrzebowania na surowiec, ale na przykład z kosztów zakupu piskląt.

Firmy, które sprzedają je hodowcom po 1 zł 20 groszy, wyższe koszty zakupu piskląt rekompensują rolnikom odpowiednio wyższymi cenami skupu.

brojlery   zł/kg
ceny skupu netto
umowy kontraktacyjne 2,85 – 3,25
wolny rynek          2,90 – 3,15

Ci, którzy pisklęta oferują po 90 groszy, za żywiec płacą nawet poniżej 3 złotych. Osobną grupą są jeszcze małe kurczaki tzw. grillowe tu cena rośnie do 3 złotych 25 groszy.

Bez zmian na rynku indyków. Indory kupowane są najczęściej od 4 złotych 40 do 4 złotych 60 groszy. Indyczki są średnio o 10 % tańsze.

indyki  zł/kg
ceny skupu netto  
indory   4,40 – 4,75
indyczki 3,90 – 4,40

Podstawą handlu na tym rynku są elementy najdroższe czyli filety i uda. Przy rekordowo wysokim kursie euro, eksport powinien teraz przynosić dochody, ale wiele firm w obawie przed ryzykiem kursowym, zagwarantowało sobie w bankach stały kurs euro, teraz na tym tracą.


POWIĄZANE

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa...

Firma Lisner ogłosiła wycofanie jaj pochodzących od kur utrzymywanych w klatkach...

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, brazylijscy eksporterzy wy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę