OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Główne założenia

14 grudnia 2001


"Strategia rozwoju polskiego przemysłu mleczarskiego" została zatwierdzona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w listopadzie 1999 r. Celem tego dokumentu jest wskazanie kierunków restrukturyzacji produkcji i przetwórstwa mleka oraz zapewnienie właściwego funkcjonowania rynku mleczarskiego.

W programie tym za najważniejsze zadania uznano poprawę jakości mleka dostarczanego do mleczarni. Jakość mleka i jego przetworów jest bowiem podstawowym parametrem decydującym o dopuszczeniu ich do obrotu rynkowego, a także ważnym atutem w konkurencji na rynku międzynarodowym i krajowym
Sformułowano cztery główne cele:

  1. Stworzenie podstaw prawnych oraz instytucji odpowiedzialnych za wdrożenie instrumentów i organizację sektora mleczarskiego w Polsce:
    • opracowanie i uchwalenie ustawy o regulacji rynku mleka wraz z przepisami wykonawczymi,
    • dostosowanie struktur ARR do spełniania wiodącej roli w organizacji rynku mleczarskiego,
    • wdrożenie przepisów UE dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego i jakości mleka,
    • stworzenie ram prawnych i struktur organizacyjnych pozostałych niezbędnych instytucji na rynku mleka.
  2. Dostosowanie standardów sanitarno-weterynaryjnych w produkcji i przetwórstwie mleka do wymagań UE, przy zapewnieniu harmonijnego rozwoju produkcji mleka, nie później niż w ciągu 2 lat po akcesji. Przede wszystkim:
    • zorganizowanie systemu kontroli jakości mleka poprzez utworzenie krajowego laboratorium referencyjnego i akredytowanych laboratoriów oceny mleka oraz stworzenie systemu identyfikacji zwierząt i gospodarstw rolnych,
    • poprawę warunków sanitarno-weterynaryjnych w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka,
    • wdrożenie standardów sanitarno-weterynaryjnych przez mleczarnie.
  3. Wzrost konkurencyjności podmiotów mleczarskich i poprawa efektywności funkcjonowania sektora mleczarskiego poprzez:
    • koncentrację i specjalizację produkcji i przetwórstwa mleka,
    • działania w sferze organizacji rynku mleka,
    • rozbudowę infrastruktury technicznej i marketingowej sektora mleczarskiego,
    • poprawę efektywności procesów produkcji i przetwórstwa mleka oraz racjonalizację kosztów w " łańcuchu mleczarskim ",
  4. Poprawa jakości wody w gospodarstwach rolnych oraz podniesienie poziomu ochrony środowiska w produkcji i przetwórstwie mleka poprzez:
    • poprawę jakości wody używanej w gospodarstwach,
    • racjonalną gospodarkę gnojowicą i ściekami,
    • racjonalizację zagospodarowania produktów ubocznych z przetwórstwa mleka oraz ścieków w mleczarniach,
    • unowocześnienie systemów energetycznych w zakładach przetwórczych mleka.

Głównymi źródłami finansowania programu " Strategii rozwoju polskiego sektora mleczarskiego ", obok środków własnych gospodarstw rolnych specjalizujących się w produkcji mleka i przedsiębiorstw przetwarzających mleko, będą środki budżetu państwa oraz środki UE w postaci programów PHARE i SAPARD.

Z środków publicznych i pomocowych, pozostających w dyspozycji ARiMR mogą korzystać wszystkie osoby fizyczne i prawne, zajmujące się produkcją i przetwórstwem mleka, zarejestrowane i płacące podatki w Polsce, spełniające następujące kryteria:

1. Dla gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka:

  • sporządzenie programu rozwoju gospodarstwa, uzyskanie certyfikatu sanitarno-weterynaryjnego uprawniającego do produkcji i sprzedaży mleka, najpóźniej do 2003 roku,
  • prowadzenie ewidencji przychodów i kosztów,
  • prowadzenie oceny wartości użytkowej bydła.

2. Dla podmiotów przetwarzających mleko lub półprodukty mleczne na produkty mleczarskie:

  • sporządzenie wiarygodnego programu rozwoju przetwórstwa mleka wraz z programem rozwoju bazy surowcowej, wyłącznie w oparciu o gospodarstwa specjalizujące się w produkcji mleka,
  • uzyskanie certyfikatu sanitarno-weterynaryjnego najpóźniej do 2003 roku, pozytywnie zaopiniowanego przez Inspekcję Weterynaryjną,
  • zawarcie długoterminowych umów z gospodarstwami produkującymi mleko na okres co najmniej 5 lat.

Wartość inwestycji w okresie 2000-2004 w gospodarstwach rolnych szacuje się łącznie na 13 mld zł, a przewidywane koszty dostosowania zakładów mleczarskich wyniosą około 2,5 mld zł. Łącznie koszt wprowadzenia unijnego systemu kontroli jakości oraz technicznego wyposażenia ARR i wprowadzenia unijnych zasad regulacji rynku mleczarskiego szacuje się na ponad 16055 mln zł. W tym z środków budżetowych 5055 mln zł oraz 11 mld zł z środków własnych producentów mleka i przemysłu mleczarskiego.

Źródła :
  • Fragmenty artykułu specjalnego mgr inż. Ewy Domańskiej opublikowanego w raportach " Rynek mleka ", IV 2000
  • Fragmenty artykułu dr hab. Jadwigi Seremak-Bulge i prof. Zygmunta Smoleńskiego pt. "Mleko", opublikowanego w nr 39/2000 "Nowego życia gospodarczego" z dnia 24 IX 2000 r.

POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę