aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Trzy mleczarnie prawie w Unii

26 czerwca 2003

W momencie wchodzenia Polski do Unii Europejskiej trzy największe mleczarnie z  regionu Podkarpacia będą spełniać unijne normy sanitarne. Będą to: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej, Rzeszowska Spółdzielnia Mleczarska "Resmlecz" w Trzebownisku oraz Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sanoku.

W regionie Podkarpackim jest 13 spółdzielni mleczarskich oraz 4 prywatne zakłady tej branży. Trzy wspomniane zakłady deklarują, że do 1 maja 2004 r. będą spełniać normy unijne. Są one zaliczone do kategorii A. Dwa kolejne – z Mielca i Stalowej Woli - do kategorii B1. Mają one zainwestować w swoje zakłady i dostosować się do norm unijnych do końca 2006 r. (do tego czasu mogą sprzedawać na rynku polskim). Do klasy C (zakładów, które mają być zamknięte) zaliczono zaś pozostałe. Wśród nich są m.in. zakłady z: Lubaczowa, Łańcuta, Przemyśla, Kolbuszowej i Sędziszowa. Modernizacja większości tych przetwórni jest niemożliwa, bo wymagałaby zbyt wysokich nakładów finansowych. Mogą one przetrwać, gdy połączą się z innymi spółdzielniami z kategorii A lub B1.

Najbardziej zaawansowaną we wprowadzaniu sanitarnych norm unijnych (wykonała już 90 proc. niezbędnych prac) jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej.

Jest szereg wymogów, które trzeba spełnić. M.in. na podłogach muszą być położone płytki, urządzenia z linii technologicznych powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. Potrzebny jest system komputerowy, który umożliwia wizualizację procesów technologicznych, w halach musi być odpowiednia wentylacja i powinny być wydzielone oddzielne strefy do produkcji i magazynowania – mówi Kazimierz Śnieżek, prezes OSM w Jasienicy Rosielnej. Te wymogi już spełniliśmy.

W jasienickiej spółdzielni wprowadzono też nowy unijny system HACCP, analizujący i kontrolujący punkty krytyczne przy produkcji. Dzięki temu przetwarzane mleko ma zawsze dopuszczalne 10 stopni Celsjusza, pasteryzowane jest w temperaturze 95 st. C, a temperatura chłodni utrzymuje się na poziomie 6 stopni. Chodzi o to, żeby dzięki utrzymywaniu stałych temperatur produkowane wyroby miały każdego dnia taką samą jakość. Spółdzielnia mleczarska otrzymała też unijne certyfikaty na maszyny i linie produkcyjne.


POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę