OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Trzy mleczarnie prawie w Unii

26 czerwca 2003

W momencie wchodzenia Polski do Unii Europejskiej trzy największe mleczarnie z  regionu Podkarpacia będą spełniać unijne normy sanitarne. Będą to: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej, Rzeszowska Spółdzielnia Mleczarska "Resmlecz" w Trzebownisku oraz Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sanoku.

W regionie Podkarpackim jest 13 spółdzielni mleczarskich oraz 4 prywatne zakłady tej branży. Trzy wspomniane zakłady deklarują, że do 1 maja 2004 r. będą spełniać normy unijne. Są one zaliczone do kategorii A. Dwa kolejne – z Mielca i Stalowej Woli - do kategorii B1. Mają one zainwestować w swoje zakłady i dostosować się do norm unijnych do końca 2006 r. (do tego czasu mogą sprzedawać na rynku polskim). Do klasy C (zakładów, które mają być zamknięte) zaliczono zaś pozostałe. Wśród nich są m.in. zakłady z: Lubaczowa, Łańcuta, Przemyśla, Kolbuszowej i Sędziszowa. Modernizacja większości tych przetwórni jest niemożliwa, bo wymagałaby zbyt wysokich nakładów finansowych. Mogą one przetrwać, gdy połączą się z innymi spółdzielniami z kategorii A lub B1.

Najbardziej zaawansowaną we wprowadzaniu sanitarnych norm unijnych (wykonała już 90 proc. niezbędnych prac) jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej.

Jest szereg wymogów, które trzeba spełnić. M.in. na podłogach muszą być położone płytki, urządzenia z linii technologicznych powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. Potrzebny jest system komputerowy, który umożliwia wizualizację procesów technologicznych, w halach musi być odpowiednia wentylacja i powinny być wydzielone oddzielne strefy do produkcji i magazynowania – mówi Kazimierz Śnieżek, prezes OSM w Jasienicy Rosielnej. Te wymogi już spełniliśmy.

W jasienickiej spółdzielni wprowadzono też nowy unijny system HACCP, analizujący i kontrolujący punkty krytyczne przy produkcji. Dzięki temu przetwarzane mleko ma zawsze dopuszczalne 10 stopni Celsjusza, pasteryzowane jest w temperaturze 95 st. C, a temperatura chłodni utrzymuje się na poziomie 6 stopni. Chodzi o to, żeby dzięki utrzymywaniu stałych temperatur produkowane wyroby miały każdego dnia taką samą jakość. Spółdzielnia mleczarska otrzymała też unijne certyfikaty na maszyny i linie produkcyjne.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę