nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred. jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak 0,90 0,43 0,68 jogurt
W handlu zagranicznym artykułami mleczarskimi w pierwszej połowie 2001 r. odnotowano wzrost eksportu większości produktów z wyjątkiem lodów, jogurtów oraz mleka spożywczego i śmietany.
W I półroczu 2001 r. odnotowano zmniejszenie importu większości artykułów mleczarskich. Wyjątek stanowiły jedynie mleko spożywcze i śmietana oraz kazeina. Na szczególną uwagę zasługuje
PRZYCZYNY Żywienie rozdrobnionymi, trudno strawnymi paszami suchymi, atonia ksiąg spowodowana zapaleniem otrzewnej, zrostami. OBJAWY KLINICZNE Wyraźnie zmniejszony apetyt, kał oddawany w
PRZYCZYNY Choroba zakaźna i zaraźliwa, spowodowana zarażeniem mykoplazmą Mycoplasma mycoides var. mycoides. W Polsce aktualnie nie występuje. OBJAWY KLINICZNE Po okresie wylęgania
PRZYCZYNY Najczęściej przyczyną są infekcje: Streptococcus agalactiae, Str. uberis, Str. dysgalactiae, Staphylococcus aureus, Escherichia coli oraz wielu innych mikroorganizmów tj.:
PRZYCZYNY Toksyczne substancje w paszy, leki hepatotoksyczne, infekcje bakteryjne – leptospiroza, listerioza, nekrobaciloza, gruźlica, Clostridium sp. i inne, inwazja motylicy i
PRZYCZYNY Zakażenia wirusowe: wirus głowicy, biegunki wirusowej bydła, IBR, inne wirusy związane z zapaleniami układu oddechowego, zakażenia bakteryjne: Moraxella bovis, Neisseria
PRZYCZYNY Czynnikami etiologicznymi mogą być: Pasteurella haemolytica, Pasteurella multocida, virus parainfluenzy-3, adenovirus, nicień płucny Dictyocaulus viviparus, rzadziej prątki
PRZYCZYNY Infekcje bakteryjne (E. coli, Staphylococcus sp., Streptococcus sp., Corynebacterium pyogenes, Pseudomonas sp., Clostridium sp. i inne). Czynnikami sprzyjającymi zakażeniu są: