aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Branża mięsna przed wejściem do Unii

20 lutego 2004

Tylko 4 z 25 zakładów mięsnych i przetwórni z powiatów płockiego i gostynińskiego mają szansę spełnić unijne warunki do końca kwietnia br.

Już w 2002 r. Unia określiła, jakie warunki i do kiedy muszą spełnić polskie zakłady, by po akcesji działać na wspólnym rynku. Spośród 4 tysięcy kategorię A, pozwalającą na sprzedaż w Unii, ma zaledwie ponad 100. Nie ma w tym gronie żadnej firmy z północnego Mazowsza. Najbliżej jest Homar - przetwórnia ryb z Gostynina, powinna uzyskać specjalny certyfikat lada tydzień.

Większość zakładów (kategoria B1 i B2) ma czas najpóźniej do końca 2007 r. na dostosowanie do norm unijnych. Natomiast firmy z kategorii C, które nie mają szans na spełnienie warunków, będą musiały zniknąć z mapy lub zmienić profil działania, np. prowadząc sprzedaż bezpośrednią bez uboju. Specjaliści szacują, że likwidacji może ulec nawet ok. 1,5 tys. firm. Wszystkie do końca roku muszą posiadać system jakości HACCP, zapewniający tzw. bezpieczeństwo zdrowotne produktów.

Aby przyśpieszyć prace w firmach i uświadomić przedsiębiorcom, że czas nagli, powiatowy lekarz weterynarii zorganizował w płockim drobiarskim Sadrobie spotkanie ok. 40 przedstawicieli branży mięsnej, drobiarskiej i rybnej z dr. Jackiem Leonkiewiczem, radcą głównego lekarza weterynarii w Warszawie.

- Chodzi o to, by firmy z naszego terenu dały sobie radę, by zachowały miejsca pracy - mówi Jacek Gruszczyński, powiatowy lekarz weterynarii w Płocku.

Inspektor Romuald Fikus dodaje: - Nie jesteśmy policją, chcemy pomagać przedsiębiorcom, bo przepisy są bardzo zawiłe, wiele spraw dopiero się wyjaśnia.

Na razie nie wiadomo, kto potwierdzi, że dana firma z kategorii A od 1 maja może sprzedawać w Unii: inspektorzy wspólnoty czy główny lekarz weterynarii. Duże wątpliwości budzą też plany Unii związane z pieczątkami na polskich wyrobach. Otóż specjaliści unijni proponują, by firmy z kategorii A posługiwały się pieczątkami owalnymi, oznaczającymi zgodę na sprzedaż w Unii i krajach trzecich. Natomiast inne zakłady, używające pieczątek kwadratowych, mogłyby sprzedawać wyłączne na rynku polskim.

- To jeszcze kwestia dyskusji, zresztą produkt z pieczątką kwadratową nie oznacza, że jest gorszy od tego z owalną - mówi Jacek Gruszczyński.

Polskie firmy na pewno nie zgodziłyby się na takie rozwiązanie, bo mają już kontrakty z krajami poza Unią, np. płockie Zakłady Mięsne eksportują 10 proc. produkcji do krajów bałkańskich i byłego ZSRR.


POWIĄZANE

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę