aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Produkcja i spożycie mięsa w Polsce i UE w latach 1990–2003

11 sierpnia 2004

Produkcja zwierzęca jest – z ekonomicznego punktu widzenia – najważniejszym działem produkcji rolniczej. W Polsce ze sprzedaży zwierząt i produktów zwierzęcych pochodzi ponad połowa przychodów pieniężnych w gospodarstwach rolnych. Udział produkcji zwierzęcej w towarowej produkcji rolniczej w Polsce w 2003 roku wyniósł 60%, przy czym dla trzody chlewnej ukształtował on się na poziomie 21,5%, a dla bydła i cieląt – 4,6% (1).

W Unii Europejskiej udział ten w produkcji końcowej wynosi dla wieprzowiny ponad 12%, a dla wołowiny i cielęciny prawie 10%. Znaczenie produkcji mięsa wieprzowego w Polsce w kształtowaniu przychodów rolników jest znacznie większe niż w krajach Unii Europejskiej. Świadczą o tym różnice nie tylko w strukturze produkcji towarowej, ale także w strukturze konsumpcji w przeliczeniu na jednego mieszkańca. W 2003 roku konsumpcja wieprzowiny na jedną osobę wyniosła w Polsce 41,2 kg, a w Unii 43,0 kg, zaś wołowiny odpowiednio 5,5 i 19,8 kg oraz drobiu 20 i 22,8 kg/osobę (2).

Produkcja mięsa (wieprzowego, wołowego i drobiu) w UE i w Polsce w latach 1990–2003

Tendencje w produkcji mięsa kształtują się rozmaicie w zależności od jego rodzaju, okresu analizy i kraju. Dynamika produkcji mięsa w poszczególnych krajach UE jest bardzo zróżnicowana.

W latach 1990–2000 produkcja wieprzowiny w UE zwiększała się średnio rocznie o 2,8%, podczas gdy w Polsce o 1,1%, a w latach 2000-2003 odpowiednio 0,4% i 1,9%. Ogółem lata 1990-2003 charakteryzują się wzrostem produkcji wieprzowiny w UE średnio w roku o 380 tys. ton. Do największych producentów wieprzowiny w UE należały Niemcy, Hiszpania, Francja, Holandia, Włochy i Dania, a ich udział w produkcji tego mięsa w UE wynosił 80,1% (3).

Produkcja wołowiny w latach 1970–1980 zwiększała się dość szybko: w UE o 18,4%, a w Polsce o 38,1%. W latach 1980–1990 tempo wzrostu produkcji uległo spowolnieniu i wynosiło odpowiednio 5,1% i 3,2%. Ostatnią dekadę, tj. lata 1990–2000, charakteryzuje tendencja spadkowa zarówno w UE, jak i w Polsce. W UE produkcja wołowiny zmalała o ponad 6%, a w Polsce o prawie 56%. Lata 2001-2003 charakteryzują się ustabilizowaną produkcją tego mięsa: w UE 7,3 mln ton, a w Polsce 290 tys. ton. Ogółem jednak lata 1990-2003 cechują się spadkową tendencją w produkcji wołowiny w UE i w Polsce; w okresie tym produkcja tego mięsa zmniejszała się w UE średnio w roku o prawie 78 tys. ton, a w Polsce o 28 tys. ton. Średnioroczne tempo spadku w tych latach wynosiło w UE 0,9% a w Polsce 6,1%. Do głównych producentów mięsa wołowego w UE należą: Francja, Niemcy, Włochy, Wielka Brytania i Hiszpania, na które przypada prawie 73% unijnej produkcji wołowiny.

Zarówno w Polsce, jak i w UE szybko rozwija się produkcja mięsa drobiowego. W latach 1990–2003 w UE zwiększała się ona średnio w roku o 215 tys. ton (o 2,7%), a w Polsce o 42,3 tys. ton (o 8,4%). Tempo wzrostu produkcji mięsa drobiowego w Polsce w tych latach było 3,1-krotnie szybsze niż w UE.

Tendencje w produkcji poszczególnych rodzajów mięsa w latach 1990–2003 w Polsce i UE przedstawiono graficznie na wykresach 1 i 2.

Wykres 1. Produkcja poszczególnych rodzajów mięsa w UE w latach 1990–2003

Źródło: obliczenia na podstawie: FAOSTAT Database Results, Agrarmarkte in Zahlen ZMP 1999 i 2003.


Wykres 2. Produkcja poszczególnych rodzajów mięsa w Polsce w latach 1990–2003

Źródło: Rynek mięsa. Stan i perspektywy, nr 10-26 MRiRW, IERiGŻ, ARR.


Spożycie mięsa w Polsce i UE

Między Polską a UE występują znaczne różnice w poziomie i strukturze konsumpcji mięsa. Spożycie wieprzowiny w Polsce w latach 1990-2003 wahało się od 42,2 kg (1992 rok) do 35,4 kg (1997 rok) na osobę rocznie, a jego udział w spożyciu mięsa ogółem był największy i kształtował się w przedziale 55-62%. Nie odbiega to zbytnio od średniej w Unii, gdzie spożycie tego mięsa jest większe niż w Polsce o ok. 5–6%. W UE są jednak mniejsze niż w Polsce wahania w jego spożyciu. W latach 1990–2003 konsumpcja wieprzowiny w UE zwiększała się średnio rocznie prawie o 0,4 kg/osobę, natomiast w Polsce w tym okresie zmniejszała się o 0,07 kg/osobę.

W ostatnich latach, zarówno w Polsce, i jak w Unii, występuje tendencja spadkowa w spożyciu wołowiny. W Polsce zmniejszyło się ono z 16,4 kg na osobę w 1990 roku do 7,0 kg w roku 2000 i 5,8 kg/osobę w 2003 roku. Średnioroczny spadek spożycia wołowiny w Polsce wyniósł w tym okresie prawie 0,8 kg/osobę (w UE – 0,2 kg/osobę). W ostatnich latach, zarówno w Polsce, jak i w Unii, zmienia się struktura spożycia mięsa: maleje konsumpcja wołowiny, wzrasta zaś drobiu (ze względu na walory dietetyczne oraz cenę). Spożycie mięsa drobiowego w Polsce wzrosło z 7,6 kg/osobę w 1990 roku do 14,5 kg/osobę w roku 2000 i prawie 20 kg/osobę w 2003 roku (4). Oznacza to średnioroczny przyrost konsumpcji o 0,9 kg/osobę. Natomiast w UE spożycie drobiu zwiększyło się z 18,5 kg/osobę w 1990 roku do 22 kg/osobę w roku 2000 i prawie 23,0 kg/osobę w 2003 roku, tj. średnio rocznie o 0,38 kg/osobę.


Wykres 3. Spożycie poszczególnych rodzajów mięsa w UE w latach 1990–2003 (kg/osobę)

Źródło: jak do wykresu 1.


Wykres 4. Spożycie poszczególnych rodzajów mięsa w Polsce w latach 1990–2003 (kg/osobę)

Źródło: jak do wykresu 2.

Analiza rozwoju produkcji mięsa w krajach obecnej UE-25 wskazuje, że w najbliższych kilku latach możliwe jest kontynuowanie obecnych tendencji produkcyjnych. Może zwiększyć się produkcja wieprzowiny i drobiu, a utrzymać wołowiny (5). Uwzględniając także tendencje w konsumpcji, mogą powstawać nadwyżki produkcyjne mięsa na rynku wieprzowiny i drobiu. Względnie zrównoważony może być rynek mięsa wołowego. Będzie to miało wpływ na kształtowanie się cen rynkowych w najbliższych kilku latach.

Ceny skupu żywca

Ceny skupu wieprzowiny, zarówno w Polsce, jak i w Unii Europejskiej, charakteryzują się znaczną zmiennością, a kierunek tych zmian jest podobny. Wahania te spowodowane są różnymi czynnikami. Podstawowe znaczenie mają wahania cykliczne i sezonowe w produkcji i podaży trzody chlewnej. Wzrost podaży rynkowej przyczynia się do obniżania cen, a jej zmniejszanie do ich wzrostu. Zmiany podaży żywca i jego cen mają przeciwstawne kierunki. Wahania cen na rynku trzody chlewnej w Polsce i UE w latach 1996-2004 przedstawiono graficznie na wykresie 5.


Wykres 5. Miesięczne ceny referencyjne w Unii i ceny wieprzowiny w Polsce (w zł/kg wagi poubojowej)

Źródło: FAMMU, GUS, przeliczenia własne.

Z wykresu 5 wyraźnie widać wahania cen trzody chlewnej spowodowane cyklicznym rozwojem jej produkcji. Wahania te, zarówno w Polsce jak i UE, są podobne co do kierunku. Niewielkie różnice występują w ich poziomie. Pod koniec 1998 roku oraz roku 2002 w Polsce i w UE osiągnęły one prawie podobny poziom. Integracja Polski z UE powodować będzie szybsze wyrównywanie się poziomu cen tego mięsa między naszym krajem a innymi UE-25. Wynikać to będzie z likwidacji barier handlowych i swobodnego obrotu towarowego. W UE prawie jedna piąta produkcji mięsa wieprzowego objęta była obrotami między krajami członkowskimi. Obroty te sprzyjają wyrównywaniu się cen.

W drugiej połowie czerwca 2004 roku ceny referencyjne wieprzowiny w Polsce wynosiły 139,4 euro/100 kg, podczas gdy w Danii – 122,1 euro/100 kg (6). Takie różnice cenowe pozytywnie oddziaływać będą na przywóz mięsa do naszego kraju w 2004 roku. Można przypuszczać, że wyrównanie poziomu cen skupu w Polsce i UE będzie zjawiskiem trwałym i wynikać będzie z możliwości przepływu towarów między krajami, ich jakości i kosztów transportu. Obecnie w niektórych krajach UE ceny te są niższe niż w Polsce.

Większe różnice cenowe dotyczą mięsa wołowego (wykres 6).

Wykres 6. Ceny skupu żywca wołowego w UE i Polsce w latach 1996-2004 (w zł/kg wagi żywej)

Źródło: FAMMU, GUS, przeliczenia własne.

Polityka handlowa i interwencyjna UE powodowała, że utrzymywały się znaczne różnice w poziomie cen wołowiny między Polską a Unią. W UE obroty wewnętrzne mięsem wołowym między jej krajami członkowskimi są wysokie i wynoszą prawie jedną czwartą produkcji. Wejście naszego kraju do UE spowodowało swobodny przepływ towarów między krajami, a tym samym zwiększenie popytu na tani polski żywiec wołowy. W wyniku tego ceny wołowiny w Polsce szybko się zwiększają. W połowie czerwca 2004 roku ceny referencyjne wołowiny (młode bydło, klasa R3, waga poubojowa) wynosiły przeciętnie w UE 262,7 euro/100 kg, a w Polsce – 184 euro/100 kg; ale np. we Włoszech wynosiły one 296,3 euro/100 kg, w Niemczech - 254,5 euro/100 kg, Holandii - 237,3 euro/100 kg, Francji - 264 euro/100 kg.7 Takie różnice cen wołowiny między Polską a innymi krajami oznaczają, że istnieje jeszcze potencjał wzrostowy jej cen w naszym kraju przy obecnym kursie złotego do euro.

Z uwagi na niskie spożycie mięsa wołowego w Polsce i prawie czterokrotnie wyższe w pozostałych krajach UE, podstawowym czynnikiem determinującym jego ceny jest popyt na nie z innych krajów UE. Ceny te będą dążyć do wyrównania się na poziomie przeciętnym. Mogą nastąpić natomiast procesy różnicowania się cen w zależności od jakości mięsa i jego rodzaju. Na przykład ceny tusz z buhajków (do 2 lat) klasy A R3 kształtowały się w UE w 2002 roku na poziomie 267,5 euro/100 kg, a w 2003 roku – 270,2 euro/100 kg, natomiast ceny tusz z krów klasy D O3 wynosiły odpowiednio: 178 euro/100 kg i 184 euro/100 kg (8). Oznacza to, że różnice w cenach żywca w zależności od jego jakości sięgają ponad 30%.

Na rynku wołowiny znaczące spadki jej cen wystąpiły w okresach przypadków choroby BSE (np. pod koniec 2000 roku). Przeciętnie jednak ceny na żywiec wołowy kształtują się w granicach 125-140 euro/100 kg i nie wykazują tendencji zmian (wykres 7).

Różnorodne instrumenty i mechanizmy wsparcia rynku wołowiny (np. zakupy interwencyjne, pomoc przy prywatnym przechowywaniu, system taryf importowych, dopłaty do eksportu oraz wsparcie bezpośrednie w postaci premii dla producentów) powodują dużą stabilizację cen rynkowych na żywiec wołowy, wyrażonych w euro (wykres 7).


Wykres 7. Ceny żywca wołowego w UE w latach 1992-2004 (euro/100 kg)

Źródło: dane KE i obliczenia własne.


Handel zagraniczny wieprzowiną, wołowiną i drobiem

Obroty handlu zagranicznego mięsem zajmują znaczną pozycję w eksporcie i imporcie rolno-spożywczym. W ostatnich latach Polska była znaczącym eksporterem mięsa wieprzowego i wołowego. Rozwój produkcji drobiarskiej w Polsce przyczynił się do uzyskania dodatniego salda obrotów także mięsem drobiowym. Analiza handlu zagranicznego mięsem w UE wskazuje, że Polska osiąga dodatnie saldo handlu w tych rodzajach mięsa, w których UE ma duże nadwyżki rynkowe (wieprzowina, wołowina, drób). Oznacza to konkurencję w eksporcie nadwyżek rynkowych między Polską a krajami UE na rynkach krajów trzecich, a także konkurencję na rynku europejskim.


Tabela 1. Handel zagraniczny mięsem w Polsce i UE (tys. t)

Źródło: obliczenia na podstawie: dla UE – Agrarmarkte in Zahlen ZMP 1999, w latach 1994–1996, Agriculture in the European Union – Statistical and economic information. European Commission: 2003 dla lat 1998-2002, FAMMU/FAPA dla 2003. Dla Polski – Rynek mięsa. Stan i perspektywy, nr 10–26 oraz Rynek drobiu i jaj. Stan i perspektywy, nr 8–25. MRiRW, IERiGŻ, ARR.

W tej sytuacji, przy nasyconym rynku, powodzenie będą miały towary spełniające oczekiwania konsumentów krajowych lub odbiorców zagranicznych, a więc produkty o wysokiej jakości i zdrowotności. Wymogi te mogą spełniać towary, przy których produkcji i przetwórstwie spełniane są wysokie standardy higieniczne, sanitarne, a także ekologiczne. Takie są preferencje konsumentów, które określają wymagania względem współczesnego rolnictwa i przemysłu spożywczego. Rola tych czynników będzie w najbliższych latach rosła.

_____________________

(1) Rolnictwo w 2003 roku. GUS, Warszawa 2004.
(2) Rynek mięsa. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe. IERiGŻ, ARR, MRiRW, nr 10-26.
(3) Agrarmarkte in Zahlen ZMP 1999 i 2003.
(4) Rynek mięsa. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe. IERiGŻ, ARR, MRiRW, nr 10-26.
(5) Medium-Term Prospects for Agicultural Markets and Income In the European Union 2003-2010. European Commission. December 2003.
(6) Rynek mięsa wieprzowego. ZSIR, MRiRW, GIJHARS, nr 26/2004.
(7) Rynek mięsa, drobiu i miodu. FAMMU, FAPA, Warszawa 2004.
(8) Agriculture in the European Union – Statistical and economic information. European Commission: 2003.


POWIĄZANE

- Zrównoważona produkcja, m.in. mleka i wołowiny, do której dąży Europa, musi uw...

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę