Na Opolszczyźnie trwa strzyżenie owiec. Hodowcy owiec zmuszeni byli czekać, aż skończy się sezon w Niemczech, gdzie dorabia większość tego typu fryzjerów. Strzygący owce w województwie
Brak umów kontraktacyjnych z rolnikami wydaje się być główną przyczyną ostatnich kłopotów zakładów mięsnych. Nie związani w żaden sposób z odbiorcami świń i cielaków rolnicy wykorzystali
Szybki wzrost cen mięsa wołowego i wieprzowego oraz duży popyt na rynku unijnym zwiększą przychody producentów mięsa i jego przetworów. W 2003 r. obroty ponad 3 tys. zakładów przekroczyły 18
Co się dzieje z polskim mięsem? Od kilku tygodni jego ceny idą w górę, ponieważ nasze zwierzęta rzeźne trafiają za granicę. 1 maja zniknęły bariery dotyczące eksportu na teren Unii
W Woli Cyrusowej rozpoczyna działalność jedna z najnowocześniejszych w Polsce ubojni drobiu. Kosztowała 20 mln zł. Zatrudnienie znajdzie 120 osób. Niebawem dziennie będzie można tu przerobić
Od stycznia ceny wieprzowiny wzrosły o 100 proc. Rolnicy sprzedawali świnie po rekordowo wysokiej stawce 5,20 za kg. Wczoraj po raz pierwszy od kilku miesięcy dostali o ok. 55 gr mniej. Cenę
Hossa na produkty rolne szybciej przekonała chłopów do Unii niż długie miesiące propagandowych pogadanek w telewizji. Ale czy polska wieś wykorzysta swoje pięć minut? Gdy 1 maja Zygmunt
Skandal z testami na chorobę szalonych krów w Wielkiej Brytanii. Wyszło na jaw, że służby weterynaryjne nie zbadały pewnej liczby zwierząt zanim mięso z nich zostało dopuszczone do
Minister rolnictwa Wojciech Olejniczak uważa, że ceny mięsa nie powinny już rosnąć. W czwartek w Warszawie resort rolnictwa podsumował wyniki akcji składania wniosków o dopłaty bezpośrednie
Komisja Europejska zaaprobowała szczepionkę przeciwko klasycznemu pomorowi świń. Unia długo opierała się by ją uznać ponieważ po użyciu szczepionki trudno odróżnić zwierzę-nosiciela od