OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Decyzja w rękach lekarza weterynarii

4 maja 2004

Od 1 maja firmy produkujące na rynek produkty pochodzenia zwierzęcego, aby rozpocząć działalność na rynku, muszą spełnić nowe wymagania weterynaryjne oraz zgłosić ten fakt powiatowemu lekarzowi weterynarii.

Zgodnie z ustawą z dnia 29 stycznia o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. nr 33, poz. 287) – przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego powinny być spełnione wymagania zdrowotne, higieniczne, sanitarne, organizacyjne, lokalizacyjne, techniczne i technologiczne – określone w ustawie jako wymagania weterynaryjne. Tylko po spełnieniu tych wymagań przez zakłady ich produkty mogą być dopuszczone do obrotu. Ci przedsiębiorcy, którzy zamierzają prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, przed rozpoczęciem inwestycji są zobowiązani sporządzić projekt technologiczny zakładu i przesłać go wraz z wnioskiem o jego zatwierdzenie powiatowemu lekarzowi weterynarii.

Ustawa rozszerza kompetencje powiatowych lekarzy weterynarii. Mogą oni w każdym czasie, bez wcześniejszego powiadomienia, kontrolować zakłady lub środki transportu w zakresie spełniania wymagań weterynaryjnych. Będą prowadzili również rejestr zakładów umieszczających na rynku produkty pochodzenia zwierzęcego.


POWIĄZANE

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...

Pomyślnie zakończyły się poprzedzone konsultacjami prace legislacyjne nad przesu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę