aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Decyzja w rękach lekarza weterynarii

4 maja 2004

Od 1 maja firmy produkujące na rynek produkty pochodzenia zwierzęcego, aby rozpocząć działalność na rynku, muszą spełnić nowe wymagania weterynaryjne oraz zgłosić ten fakt powiatowemu lekarzowi weterynarii.

Zgodnie z ustawą z dnia 29 stycznia o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. nr 33, poz. 287) – przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego powinny być spełnione wymagania zdrowotne, higieniczne, sanitarne, organizacyjne, lokalizacyjne, techniczne i technologiczne – określone w ustawie jako wymagania weterynaryjne. Tylko po spełnieniu tych wymagań przez zakłady ich produkty mogą być dopuszczone do obrotu. Ci przedsiębiorcy, którzy zamierzają prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, przed rozpoczęciem inwestycji są zobowiązani sporządzić projekt technologiczny zakładu i przesłać go wraz z wnioskiem o jego zatwierdzenie powiatowemu lekarzowi weterynarii.

Ustawa rozszerza kompetencje powiatowych lekarzy weterynarii. Mogą oni w każdym czasie, bez wcześniejszego powiadomienia, kontrolować zakłady lub środki transportu w zakresie spełniania wymagań weterynaryjnych. Będą prowadzili również rejestr zakładów umieszczających na rynku produkty pochodzenia zwierzęcego.


POWIĄZANE

W ciągu ostatnich dwóch tygodni Nigeria i Republika Południowej Afryki zgłosiły ...

  Jednym z kluczowych elementów rozporządzenia (UE) 2019/6 jest obowiązek gromad...

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę