OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Polacy rocznie wyrzucają ok. 9 mln ton żywności. W koszu najczęściej lądują wędliny i pieczywo

Niemal 30 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność – wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” Federacji Polskich Banków Żywności. Wśród...

17 października 2016

Warto karmić jedwabniki grafenem

Karmione liśćmi morwy z dodatkiem węglowych nanorurek bądź grafenu gąsienice jedwabników wytwarzają znacznie mocniejszy jedwab - informuje pismo „Nano Letters”.

14 października 2016

Światowy Dzień Żywności 2016 - Jak nie marnować żywności?

Co 8. osoba na świecie cierpi z powodu głodu i nie ma dostępu do posiłków, które zapewniłyby jej właściwy rozwój[1] - te dane szczególnie mocno brzmią w kon...

13 października 2016

Podkarpackie: słaby sezon pszczelarzy; tylko 13 kg miodu z ula

13 kg miodu z ula zebrali średnio w tym roku pszczelarze na Podkarpaciu; 10 kg mniej niż przed rokiem. Kończący się sezon był trudny. Zdecydowanie gorszy od pop...

6 października 2016

Praca naukowa to moje hobby

Wywiad z prof. dr hab. Magdaleną Król z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, która zdobyła grant Europejskiej...

3 października 2016

Zdrowy początek dnia

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to powszechnie znana prawda. Co jednak zrobić, by ten posiłek był pełnowartościowy i dostarczył organizmowi składników...

3 października 2016

Mleczno-kakaowy antydepresant na jesienne wieczory

Coraz chłodniej za oknem, a skoro słońce już nas nie ogrzewa, to warto zadbać o dostarczenie energii organizmowi „od środka” i wprawienie go w dobry nastrój. I ważne, by była to zdrowa i pożywna porcja.

29 września 2016

Raport: o rozwoju wsi decyduje demografia, edukacja i rynek pracy

Największe znaczenie dla przemian na obszarach wiejskich ma demografia, edukacja i rynek pracy - wynika z raportu Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Pol...

28 września 2016

Smaczne oczyszczenie organizmu

Po wakacyjnych szaleństwach w naszej diecie nadchodzi okres, kiedy warto bardziej spojrzeć na to, co spożywamy. I wcale nie trzeba radykalnych zmian, by dosta...

27 września 2016

Masz serce! - zadbaj o nie z olejem rzepakowym

W Polsce każdego dnia z powodu chorób układu krążenia umiera ok. 475 osób [1]. Co więcej, aż 20% tej liczby stanowią zgony przedwczesne czyli te, które nastąpiły...

23 września 2016
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę