Niemal 30 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność – wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” Federacji Polskich Banków Żywności. Wśród...
Karmione liśćmi morwy z dodatkiem węglowych nanorurek bądź grafenu gąsienice jedwabników wytwarzają znacznie mocniejszy jedwab - informuje pismo „Nano Letters”.
Co 8. osoba na świecie cierpi z powodu głodu i nie ma dostępu do posiłków, które zapewniłyby jej właściwy rozwój[1] - te dane szczególnie mocno brzmią w kon...
13 kg miodu z ula zebrali średnio w tym roku pszczelarze na Podkarpaciu; 10 kg mniej niż przed rokiem. Kończący się sezon był trudny. Zdecydowanie gorszy od pop...
Wywiad z prof. dr hab. Magdaleną Król z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, która zdobyła grant Europejskiej...
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to powszechnie znana prawda. Co jednak zrobić, by ten posiłek był pełnowartościowy i dostarczył organizmowi składników...
Coraz chłodniej za oknem, a skoro słońce już nas nie ogrzewa, to warto zadbać o dostarczenie energii organizmowi „od środka” i wprawienie go w dobry nastrój. I ważne, by była to zdrowa i pożywna porcja.
Największe znaczenie dla przemian na obszarach wiejskich ma demografia, edukacja i rynek pracy - wynika z raportu Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Pol...
Po wakacyjnych szaleństwach w naszej diecie nadchodzi okres, kiedy warto bardziej spojrzeć na to, co spożywamy. I wcale nie trzeba radykalnych zmian, by dosta...
W Polsce każdego dnia z powodu chorób układu krążenia umiera ok. 475 osób [1]. Co więcej, aż 20% tej liczby stanowią zgony przedwczesne czyli te, które nastąpiły...