OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Jak zadbać o swój organizm w czasie jesienno-zimowego spadku odporności?

Dużymi krokami zbliża się okres jesienno-zimowy, kiedy częściej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. W tym czasie powinniśmy zadbać o...

23 września 2016

80 proc. Polaków myje owoce i warzywa tylko w wodzie. To wystarcza, by usunąć pozostałości środków ochrony roślin i szkodliwe mikroorganizmy

Na temat właściwego przygotowania owoców i warzyw do spożycia narosło wiele mitów. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie PSOR, aż 84 proc res...

22 września 2016

Groźne bakterie wykryto w Odrze

W wodach Odry obecna jest groźna dla człowieka i zwierząt bakteria chlamydia środowiskowa - ustalili naukowcy z Uniwersytetu Szczecińskiego (US). Zdaniem...

20 września 2016

90 proc. koni huculskich na świecie ma korzenie w Regietowie

Blisko 90 proc. koni huculskich na świecie ma korzenie w największym ośrodku hodowli tej rasy w stadninie Gładyszów w małopolskim Regietowie w Beskidzie...

19 września 2016

Co kryje w sobie pomidor i produkty pomidorowe?

Pomidory to zdrowy i nieodłączny element każdej diety. Warzywa te – dostępne zarówno w postaci świeżej, jak i przetworów pomidorowych – są źródłem wielu cen...

9 września 2016

Spożywanie jabłek może pomóc redukować zagrożenie otyłością u dzieci.

W Polsce jabłka są najbardziej popularnym owocem. Według danych GUS za rok 2015 średnio, na miesiąc, przeciętny Polak spożywał 3,6 kg owoców i ich przetworów....

8 września 2016

Liczba zatruć grzybami z roku na rok spada. Błędy zdarzają się nawet doświadczonym grzybiarzom

Jeszcze dwadzieścia lat temu dochodziło do kilkuset przypadków zatrucia grzybami. W ubiegłym roku odnotowano ich dziewięć – mówi rzecznik prasowy Głównego Insp...

6 września 2016

Bezpieczeństwo dzieci w drodze do szkoły zależy od tego, co przekażą im opiekunowie

Tylko w zeszłym roku miało miejsce prawie 3 tys. wypadków z udziałem dzieci do lat 14. I choć z roku na rok jest coraz lepiej, to nie wolno zapominać o edu...

2 września 2016

Internet Rzeczy — czy jest się czego bać?

Rzeczywistość, w której żyjemy ewoluuje coraz szybciej, a najbardziej spektakularną zmianą, która ułatwia nam codzienne obowiązki jest Internet Rzeczy. Prawdo...

31 sierpnia 2016

Do rozwoju chorób nowotworowych prowadzi stres oksydacyjny. Można mu zapobiegać wzbogacając dietę o przeciwutleniacze

Stres oksydacyjny to stan zakłóconej równowagi między wolnymi rodnikami (utleniaczami) a antyoksydantami (przeciwutleniaczami) w organizmie. Jest on jednym z...

31 sierpnia 2016
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę