Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu z woj. warmińsko-mazurskiego zwyciężyło w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa Regionów”. To już VI edycja wydarzenia orga...
Biały, żółty, topiony, pleśniowy, cudownie ciągnący się, aromatyczny, wyrazisty... określeń sera możemy podać naprawdę wiele, ale ostatnio daliśmy się zaskoczyć...
Globalna pandemia drastycznie zmieniła nawyki żywieniowe konsumentów na całym świecie. Eksperci przewidują, że część z tych przyzwyczajeń pozostanie bez...
Zielony barwnik znajdujący się w roślinach umożliwia im fotosyntezę. Jego budowa do złudzenia przypomina hemoglobinę i choć oba związki mają zupełnie różne...
W weekend 3 i 4 września podczas Cieszyńskiej Jesieni Piwnej odbędzie się premiera piwa, które w Cieszynie uwarzyły dwa browary z południa...
W ostatnich latach wyraźnie widać zmiany w konsumpcji napojów winiarskich. Sztandarowym przykładem są wina musujące - do niedawna kojarzyły się tylko z okresem ...
Białe, żółte, czerwone, pomarańczowe, różowe, a nawet fioletowe –to kolory ziemniaków dostępnych w sklepach. Ich barwa, zarówno skórki, jak i miąższu ma wpływ...
W dniu 14 sierpnia br. w miejscowości Durąg odbyła się trzecia edycja „Letniego Biegu Pamięci Żołnierzy Wojska Polskiego w Durągu”.
Mus jabłkowy ma wiele zastosowań, a o niektórych większość z nas nigdy nie słyszało. Czy wiecie na przykład, że musem jabłkowym można zastąpić tłuszcze w...