Wyciąg z świeżych winogron może zwalczać szkodliwe bakterie

Podczas badań przeprowadzonych na uniwersytecie Clemson w USA naukowcy odkryli, że wyciąg z różnych gatunków winogron może być skuteczny w powstrzymywaniu helicobacter pylori, bakterii odpowiedzialnej za powstawanie u człowieka chorób ...

29 kwietnia 2009

Własności zdrowotne jagód acai

Jagody acai, owoce palmy acai przypominają kształtem i kolorem winogrona. Wielkość grona to 25 mm a palmy wydają owoce 2 razy do roku. Jagody acai są ważnym składnikiem prawie wszystkich posiłków przygotowywanych przez Indian mieszkających nad ...

22 kwietnia 2009

Zwyczaje wielkanocne na świecie

Święta wielkanocne obchodzi się na całym świecie, ale świąteczne zwyczaje wyglądają w różnych punktach globu bardzo różnie. Na przykład, w Meksyku nad organizacją misteriów, przybierających postać malowniczych pochodów, czuwają bractwa pokutnicze. ...

10 kwietnia 2009

Czekolada i słodycze tylko na szczególne okazje

Co prawda jedzenie czekolady lub innych słodyczy powoduje szybki przypływ energii - wiedzą coś o tym sportowcy i alpiniści - to nie dopuszczajmy do tego, aby na stałe wchodziły do codziennego jadłospisu - zwłaszcza dzieci i młodzieży. Pamiętajmy o ...

8 kwietnia 2009

Na świecie manipulują genami

Genetycy z narodowego Instytutu Edukacji w Sinagapurze zechcieli zabłysną - w przenośni i dosłownie, bowiem wymyślili podstawy teoretyczne a potem przeszli do praktyki i manipulując genami stworzyli świecące w nocy storczyki. Jak to możliwe? Bo do ...

7 kwietnia 2009

Nasi mniejsi bracia

O korzyściach wynikających z traktowania zwierząt hodowlanych i domowych jako naszych mniejszych braci przekonują naukowcy z uniwersytetu w Newcastle. Uniwersyteccy zootechnicy zbadali sytuacje zwierząt na 516 brytyjskich farmach i stwierdzili, że ...

2 marca 2009

Dobry na raka, reumatyzm, alergię, rany i blizny

Mało kto wie o dobrodziejstwie leczniczym jadu pszczelego. Głównym składnikiem jadu jest mellitina-peptyd, złożony z 26 aminokwasów. Niektórzy lekarze i pszczelarze na całym świecie stwierdzili, że mellitina hamuje wzrost komórek nowotworowych. ...

9 lutego 2009

Witamina C a zawały serca

Według statystyk choroby układu krążenia od lat dzierżą niezbyt chwalebny prym w liczbie zgonów w Polsce. W tej ponurej statystyce zmniejsza się dystans do zajmujących drugą pozycję chorób nowotworowych. Jednak na razie zawały serca i udary mózgu są ...

5 lutego 2009

Kawior ze ślimaków

Kawior to solona, w odpowiedni sposób, ikra ryb. Lecz nie każda ikra może być nazwana kawiorem. Wyróżnia się oficjalnie dwa rodzaje tego delikatesu: kawior czarny (eng. Black caviar; rus. Tchernaya ikra) oraz kawior czerwony (rus. Krasnaya ikra). ...

5 stycznia 2009

Rodzaje kaw

Kawa Espresso - zaparzana w ten sposób kawa błyskawicznie podbiła świat. Uprażone i drobno zmielone ziarna sparzane są parą pod ciśnieniem, co decyduje o bardzo mocnym naparze. Espresso serwuje się na gorąco w malutkich filiżankach - może być z ...

27 kwietnia 2008
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę