biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Co dalej?

27 kwietnia 2007
W minionym tygodniu fiaskiem zakończyły się rozmowy UE z Rosją w sprawie embarga na mięso. To już kolejny niedotrzymany termin rozwiązania problemu. Czy więc nadal powinno nam zależeć na tym rynku?

W stosunkach handlowych Polski z Rosją przełom miał nastąpić w ubiegłą niedzielę na Cyprze, podczas spotkania komisarza Unii Europejskiej do spraw zdrowia i ochrony konsumenta Markosa Kyprianou z Siergiejem Ławrowem szefem rosyjskiej dyplomacji.

Niestety, zamiast oczekiwanego przez Polskę i UE sukcesu doszło do całkowitego zerwania rozmów i usztywnienia stanowiska Rosji. Podobno rozmowy mają być kontynuowane, a kolejne nadzieje na otwarcie granic wiązane są ze spotkaniem przedstawicieli Wspólnoty z Ławrowem w Luksemburgu.

Będzie tam przygotowywany szczyt UE – Rosja, zaplanowany na 23 maja w Samarze. Szczyt, który może całkowicie storpedować Polska, jeżeli Rosja do tego czasu nie otworzy granic dla naszego mięsa. Mamy więc do czynienia z patem w wielkiej polityce. Tymczasem polscy rolnicy i przetwórcy powoli przyzwyczajają się do zamkniętej wschodniej granicy.

W sposób naturalny rodzi się więc kilka pytań. Po pierwsze - czy rynek rosyjski jest nam jeszcze potrzebny. Przecież blokada trwa blisko dwa lata, a jakoś nie słychać o bankructwach przedsiębiorstw, które dla tego rynku pracowały. Nieoficjalnie wiadomo, że do gry włączyli się pośrednicy i handel z Rosją kwitnie. Rolnicy narzekają wprawdzie na niskie ceny surowca, jednak - na pewno - nie ma na nie wpływu zamknięcie granicy wschodniej.

Tymczasem drobnym producentom przetwórcom i handlowcom więcej szkody przyniosło zamknięcie granicy nie z Rosją ale z Ukrainą. Czy więc nie machnąć ręką na Rosję i zacząć szukać nowych rynków zbytu? I wreszcie pytanie szersze - co z wielką polityką, jak rozmawiać z Rosją, by jednak formalnie otworzyła swoje granice dla naszych produktów.

Na tematy te dyskutować będą w niedzielę zaproszeni do studia „Tygodnia” goście.


POWIĄZANE

Współczesna hodowla zwierząt stawia coraz wyższe wymagania w zakresie higieny pr...

W pierwszym półroczu 2025 r. zlikwidowano w Polsce 2 707 stad świń, co przełożył...

Raport ekspercki dla PPR.pl Opracowanie na podstawie raportu USDA „Spanish Dried...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę