Jak podała FAMMU/FAPA, na początku czerwca 2012 r. za tonę cukru białego w Londynie trzeba było zapłacić 569,5 USD (więcej o 2 proc.), a za cukier surowy w Nowym Jorku 438 USD/t (wzrost o 2 proc.). Mimo tego w ujęciu miesięcznym cukier był jednak tańszy o 2 proc. W skali roku spadki wyniosły zaś 20 proc.
Ostatnie podwyżki to przede wszystkim efekt popytu na rynku rzeczywistym, który wygenerowały informacje o opóźnieniu zbiorów w Brazylii. Trudno oczekiwać, żeby podwyżki oznaczały wejście w trend wzrostowy - światowy bilans cukru przemawia za spadkiem cen. Jednak sytuacja podażowo-popytowa jest napięta i każda informacja o mniejszym zaopatrzeniu będzie skutkować podwyżkami.
Bardzo wysoka była także premia cukru białego, co może świadczyć o silnym popycie na biały cukier. W tym roku Chiny będą zmuszone sprowadzić około 3 mln ton cukru. Dlatego też możliwe jest, że opóźniania w dostawach cukru z Brazylii w połączeniu z chińskim, silnym zapotrzebowaniem na niego mogą doprowadzić do stabilizacji cen lub nawet do podwyżek w kolejnych miesiącach.