biogaz_09_2025

Cukier w górę na giełdach

5 stycznia 2016
Jak podała FAMMU/FAPA, na początku czerwca 2012 r. za tonę cukru białego w Londynie trzeba było zapłacić 569,5 USD (więcej o 2 proc.), a za cukier surowy w Nowym Jorku 438 USD/t (wzrost o 2 proc.). Mimo tego w ujęciu miesięcznym cukier był jednak tańszy o 2 proc. W skali roku spadki wyniosły zaś 20 proc.

Ostatnie podwyżki to przede wszystkim efekt popytu na rynku rzeczywistym, który wygenerowały informacje o opóźnieniu zbiorów w Brazylii. Trudno oczekiwać, żeby podwyżki oznaczały wejście w trend wzrostowy - światowy bilans cukru przemawia za spadkiem cen. Jednak sytuacja podażowo-popytowa jest napięta i każda informacja o mniejszym zaopatrzeniu będzie skutkować podwyżkami.

Bardzo wysoka była także premia cukru białego, co może świadczyć o silnym popycie na biały cukier. W tym roku Chiny będą zmuszone sprowadzić około 3 mln ton cukru. Dlatego też możliwe jest, że opóźniania w dostawach cukru z Brazylii w połączeniu z chińskim, silnym zapotrzebowaniem na niego mogą doprowadzić do stabilizacji cen lub nawet do podwyżek w kolejnych miesiącach.



POWIĄZANE

Bliski Wschód coraz szerzej otwiera się na ukraińskie produkty rolne — rosnące s...

Ukraina z mniejszymi zbiorami zbóż – skutki ekonomiczne i globalne konsekwencje ...

Jak w zeszłym tygodniu poinformowała ARiMR ,organizacje producentów  mogą składa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę