FAMMU/FAPA podała, że średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65 proc.) na rynku UE w lipcu br. wyniosła 200,4 EUR/100 kg i była o 0,1 proc. wyższa niż w czerwcu i o 4 proc. wyższa niż w lipcu 2012 r.
W stosunku do średniej pięcioletniej kurczęta były droższe o 10 proc. Największy wzrost cen w skali miesiąca zanotowano w lipcu w Portugalii (+9 proc.). Polskie kurczęta podrożały o 3 proc. do 152,5 EUR/100 kg, pozostając najtańsze w całej UE (76 proc. średniej unijnej) przed brytyjskimi, litewskimi i bułgarskimi.
W dziewięciu państwach członkowskich ceny kurcząt w lipcu obniżyły się, najbardziej na Słowacji (-6 proc.). Najwięcej płacono za kurczęta tradycyjnie w Finlandii, Niemczech i Danii (260-270 EUR/100 kg). Komisja Europejska prognozuje, że w 2013 r. produkcja drobiu w UE-28 wzrośnie wobec 2012 r. jedynie o 1,2 proc. do 12,62 mln ton (w ekwiwalencie tuszy).