Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Laboratorium Specjalistyczne GIJHARS w Gdyni bada autentyczność tradycyjnych polskich serów

31 marca 2010
W ostatnich latach obserwuje się wzmożone zapotrzebowanie na produkty mleczne, otrzymywane z mleka koziego i owczego, ze względu na ich wysoką wartość odżywczą oraz niższą alergenność w porównaniu z mlekiem krowim. W tradycyjnych serach otrzymywanych tylko w niektórych rejonach Polski jak np. w oscypku, bryndzy podhalańskiej czy redykołce, zawartość mleka owczego użytego do produkcji nie powinna być niższa niż 60%. Ze względu na wysokie koszty otrzymywania oraz niższą wydajność produkcji, w porównaniu z przetworami z mleka krowiego, są one również znacznie droższe. Nieuczciwi producenci w celu zwiększenia zysków fałszują wyroby dodatkiem tańszego mleka krowiego.

Chcąc sprawdzić autentyczność serów Laboratorium Specjalistyczne GIJHARS w Gdyni jako pierwsze w Polsce rozpoczęło wdrażanie metody wykrywania zafałszowania serów w oparciu o Rozporządzenie Komisji (WE) 273/2008. Technika ta opiera się na rozdziale i identyfikacji frakcji białek mleka (v-kazein). Wykorzystuje się w niej szczególny przypadek elektroforezy - ogniskowanie izoelektryczne na żelu poliakrylamidowym.

Badając sery opisaną metodą Laboratorium Specjalistyczne GIJHARS w Gdyni zapewni Klientom autentyczność produktów a tym samym doceni uczciwych producentów.



POWIĄZANE

System kaucyjny wejdzie w życie już 1 października i obejmie m.in. butelkowane i...

W ostatniej kampanii parlamentarnej „lokalną półkę” obiecywały 4 różne partie. R...

W kalendarzu pojawiła się uroczysta data – Dzień Polskiej Żywności. W teorii pow...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę