A_BIO_AGRO_950

Nowe przepisy – bezpieczniejsza żywność

23 września 2002

W obawie przed atakiem bioterrorystycznym Ameryka wprowadziła nowe rygorystyczne przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności. W czwartek  w Warszawie przedstawiciele amerykańskiej administracji przekonywali, że nowe prawo nie stanowi zagrożenia dla firm eksportujących żywności do Stanów Zjednoczonych.

Camille E. Brewer z Agencji ds. Żywności i Leków powiedziała – Budujemy nasz nowy system bezpieczeństwa żywności i zapobiegania bioterroryzmowi na bazie dotychczasowego systemu, uważamy, że jesteśmy w stanie jeszcze bardziej wzmocnić system podstawowych zabezpieczeń i ochronić się przed atakiem bioterrorystycznym.

Nowe prawo uchwalone z myślą o konsumentach może stanowić pewien problem dla eksporterów żywności. Ale Amerykanie przekonują, że w razie problemów informacją służą amerykańskie agencje rządowe, które będą wyjaśniać wszystkie wątpliwości.


POWIĄZANE

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin...

W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasz...

Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę