OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Władze Lublina promują regionalne potrawy

5 stycznia 2016
Uczniowie ze szkoły gastronomicznej w Gniewie (Pomorskie) zwyciężyli w konkursie "Smaki Lubelszczyzny", który zorganizował w sobotę w Lublinie tutejszy Urząd Marszałkowski. Konkurs ma na celu popularyzację potraw i produktów z regionu.
W sobotnich zmaganiach kulinarnych brało udział osiem zespołów ze szkół gastronomicznych, w większości z terenu Lubelszczyzny, ale też m.in. z Garwolina i Gniezna.

Najlepszym okazało się danie przygotowane przez uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Gniewie. Były to: śledź marynowany w winie i miodzie serwowany na carpaccio z buraczka i z sałatką z jabłka i rukoli oraz roladki z kaczej piersi z karmelizowaną gruszką o korzennej nucie w sosie borówkowym, serwowane na kaszotto (z grubej kaszy jęczmiennej) z wędzoną słoniną.

Zwycięska drużyna otrzymała statuetkę Najlepszego Kuchmistrza 2012 w konkursie Smaki Lubelszczyzny.

"Konkurs był na wysokim poziomie; największy nacisk w ocenie kładliśmy na smak, bo sama prezentacja produktu na talerzu, nawet najbardziej wyszukana, nie wystarczy" - powiedział Marek Rybarski, jeden z pięciu szefów kuchni, którzy zasiadali w jury.

Konkurs "Smaki Lubelszczyzny" organizowany był po raz dziewiąty. "Chcemy w ten sposób przypominać i popularyzować niezwykłe, często zapomniane, smaki z naszego regionu" - powiedziała Jadwiga Januszek z departamentu promocji i turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

Zadaniem konkursowym było opracowanie i przygotowanie potraw na bazie produktów dopuszczonych i wskazanych przez jury. Były to przekąski zimne - ze śledzi, jabłek i buraków - oraz dania główne, w których podstawowymi składnikami były kaczka, pęczak i borówki.

"To są produkty bardzo popularne w kuchni lubelskiej, charakterystyczne dla Lubelszczyzny, ale też obecne w wielu tradycyjnych potrawach naszego regionu" - zaznaczyła Januszek.

Do konkursu zgłosiło się w tym roku 15 szkół gastronomicznych, które w pierwszym jego etapie nadsyłały opracowane receptury konkursowych dań. Spośród nich jury wybrało osiem.

Konkursowi - zorganizowanemu na terenie jednej z galerii handlowych - towarzyszyły prezentacje produktów regionalnych, koncerty, degustacje, prezentacje dawnych zwyczajów kulinarnych związanych z okresem Bożego Narodzenia.

Konkurs "Smaki Lubelszczyzny" zainaugurował w Lublinie Festiwal Bożego Narodzenia , który potrwa do 23 grudnia. Od środy na placu przed ratuszem i na ulicach Starego Miasta odbędzie się Kiermasz Świąteczny, na którym można będzie kupić m.in. produkty regionalne. Zaplanowano też występy artystyczne oraz spotkanie wigilijne dla mieszkańców Lublina.

POWIĄZANE

Pogoda nie rozpieszcza producentów kukurydzy. Siewy na północy i w centrum kraju...

Gwałtowny wzrost niepewności w zakresie handlu i polityki gospodarczej, słabszy ...

Rolnictwo precyzyjne wprowadza nowe technologie, które rewolucjonizują podejście...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę