aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Czy odżywiamy się prawidłowo?

29 października 2023
Czy odżywiamy się prawidłowo?

Na pewno każdy z nas wcześniej czy później będzie musiał odpowiedzieć sobie na to pytanie. Szczególnie jeżeli wyniki badań będą sugerować pewne nieprawidłowości. Jednak co się kryje pod pojęciem stanu odżywienia organizmu? Nauka o żywieniu człowieka określa go jako stan zdrowia wynikający ze stosowanego sposobu żywienia, procesów trawienia, wchłaniania i wykorzystania składników odżywczych oraz wpływania czynników patologicznych na te procesy. Zatem stan odżywienia to ostateczny rezultat stosowanego sposobu żywienia, który wpływa na pracę całego organizmu. Wykorzystuje on zawarte w żywności minerały, witaminy, energię ale również składniki szkodliwe. Oddziałuje na niego regularność posiłków, przerwy pomiędzy nimi oraz technika przygotowania potraw. Wszystkie te elementy mogą wywoływać zarówno pozytywnie jak i negatywne skutki dla zdrowia.

Jak ocenić stan odżywiania?

Istnieje wiele metod takich jak: badania ankietowe, wywiady żywieniowe, badania laboratoryjne, badanie składu ciała oraz pomiary antropometryczne, które pozwalają ocenić kondycję organizmu. Jeżeli wyniki będą niepokojące  to w pierwszej kolejności należy przeanalizować swój jadłospis najlepiej w oparciu o talerz zdrowego żywienia prezentowany przez ekspertów zajmujących się tematyką żywienia. Zaleca on m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, orzechy, nasiona oraz niskotłuszczowe produkty mleczne, w tym fermentowane

Według wskazówek ekspertów dorośli powinni pić 2 szklanki mleka dziennie, a dzieci 3-4 szklanki mleka dziennie.

Porcję mleka można zastąpić także innymi produktami mlecznymi m.in. serem białym, jogurtem, kefirem bądź maślanką. Wszystkie te artykuły spożywcze zawierają cenne składniki takie jak: pełnowartościowe białko, szereg witamin z grupy B, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K oraz niezastąpiony wapń, potas, cynk, fosfor i wiele innych składników odżywczych. Co więcej, wskazane mleczne produkty fermentowane posiadają szczepy bakterii probiotycznych, które wzmacniają szczególnie układ pokarmowy oraz immunologiczny. Warto również wspomnieć o laktoferynie – super białku mleka krowiego, które działała przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Zatem nasz jadłospis powinien uwzględniać różnorodne artykuły spożywcze, w tym  szeroką gamę produktów mlecznych, które znakomicie uzupełniają niedobory żywieniowe, regulują wagę oraz pozytywnie oddziałają układ pokarmowy i wzmacniają odporność. 

***

Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.

 

 

oprac, e-red ppr.pl


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę