aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Krem z pieczonego buraka z pierożkiem drożdżowym faszerowanym serem Cheddar Sertop

13 grudnia 2019
Krem z pieczonego buraka z pierożkiem drożdżowym faszerowanym serem Cheddar Sertop

Składniki:

800 g małych buraków
3-4 sztuki cebulki szalotki
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1-1,5 litra bulionu warzywnego
sól
pieprz
majeranek
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny


Ciasto drożdżowe:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3-4 g drożdży instant (w proszku)
1 jajko


Pierożek drożdżowy:

200g boczniaków
80 g grzybów shimeji
30 g posiekanej zielonej pietruszki
kilka plastrów sera topionego Cheddar Sertop
sól
pieprz
30 g masła klarowanego



Sposób przygotowania:

Buraki myjemy i każdy osobno zawijamy w srebrną folię. Pieczemy buraki ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone buraki obieramy i kroimy w małą kostkę. Szalotki obieramy i  kroimy także w kostkę, a czosnek - w plasterki. Cebulkę i czosnek szklimy na maśle klarowanym, nastęnie dodajemy buraki i przez chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy na gładki krem. Jeśli krem będzie za gęsty, dolewamy odpowiednią ilość bulionu.



Farsz z grzybów:
Boczniaki oczyszczamy pędzelkiem i kroimy w plasterki. Jeśli grzyby shimeji są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Wszystkie grzyby smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i kawałki sera Cheddar.



Ciasto:

Do dużej miski wsypujemy mąkę i drożdże , następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, cukier i oliwę z oliwek. Ponownie mieszamy, tak aby składniki połączyły się w jednolite, gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Rozgniatamy dłońmi ciasto na gruby placek, a następnie rozciągamy tak, aby powstał placek o grubości ok 0,5 centymetra. Wycinamy z niego foremką małe placki. Na każdy placek nakładamy farsz z grzybów i sklejamy jak zwykłe pierogi. Pierożki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy z góry rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż do zrumienienia pierożków, ok. 10-15 minut.


Barszcz dekorujemy chipsem z pietruszki lub czosnkiem niedźwiedzim.


Podajemy wraz z gorącymi pierożkami grzybowo-serowymi.


Pyszne danie bożonarodzeniowo-sylwestrowe.


Smacznego!


Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl oraz www.sertop.pl

 

Biuro prasowe Sertop


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę