Olej rzepakowy w kuchni na święta

4 grudnia 2020
Olej rzepakowy w kuchni na święta
Newseria Lifestyle

Jednym z takich produktów jest olej rzepakowy. Ma neutralny kolor i smak, więc sprawdzi się podczas przygotowywania pieczeni, sałat i świątecznych ciast.

Jak w świątecznej kuchni korzysta z oleju rzepakowego Monika Mrozowska, ambasadorka kampanii?

Święta to taki czas, w którym wszyscy dużo czasu spędzają w kuchni i przy rodzinnym stole. U nas z domu zawsze wszyscy najbardziej czekali na pierogi z kapustą i grzybami mojej babci Tereski, które podsmażała z bułką tartą. Tradycję przygotowania pierogów, gdy Babci zabrakło, przejęłam ja. Robię je z różnymi nadzieniami, ale zawsze po ugotowaniu... podsmażam na oleju rzepakowym, z bułką tartą, odrobiną cukru oraz soli...

W newsletterze znajdą Państwo przepisy kulinarne Moniki Mrozowskiej na:

  • pierogi z grochem
  • paprykarz wegański

Smacznego!


 Pierogi z grochem według przepisu Moniki Mrozowskiej:

FARSZ:

• 100 g grochu żółtego łuskanego

•   1 duża biała cebula

•   3 łyżki oleju rzepakowego

•   sól do smaku

CIASTO:

•   1 szklanka mąki pszennej

•   1/3 szklanki wody

DODATKI:

•   sos sojowy

•   sojowa śmietanka

•   olej rzepakowy


Groch  namaczam,  najlepiej  przez  noc,  następnie  dokładnie  płuczę  i  gotuję  w  podwójnej  ilości  lekko  osolonej wody, aż stanie się miękki i wchłonie prawie całą wodę (około 30-40 minut).

Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam na  oleju  rzepakowym  na  złocisty  kolor.  Mieszam  z ugotowanym grochem i miksuję na jednolitą masę.

Mąkę  zagniatam  z  wodą  na  ciasto,  a  następnie,  po  wyrobieniu, odstawiam na 30 minut do lodówki, żeby odpoczęło. Następnie wałkuję na blacie podsypanym mąką na grubość kilku milimetrów i wykrawam szklanką kółeczka z ciasta. Na każdy krążek nakładam łyżeczkę farszu z grochu i zagniatam rant. Gotuję partiami 2-3 minuty  od  wypłynięcia  w  osolonej  wodzie.  Podaję  okraszone ulubionymi dodatkami.

Te  pierogi  to  wegańska  wersja  pierogów  ruskich.  Smakują bardzo podobnie, a nie mają dodatku sera białego. Farsz z tych pierogów to pyszna pasta do chleba, dlatego jeśli zaczniesz przygotowywać ten przepis, farszu zrób od razu dwa razy więcej.


Paprykarz wegański według przepisu Moniki Mrozowskiej:


Składniki:

50 g czerwonej soczewicy
• 2 małe marchewki
• 100 g ugotowanego ryżu jaśminowego
• 1 średnia biała cebula• 1 łyżka sosu sojowego
• 2 liście laurowe
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
• 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
• pół łyżeczki cukru
• sól do smaku


Marchewkę  ścieram  na  grubych  oczkach.  Soczewicę płuczę, zalewam dwukrotną ilością wody,  dodaję  marchewkę  i  gotuję  na  małym  ogniu, aż marchewka i soczewica staną się miękkie (w razie czego dolewam odrobinę wody).

Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju  na  złocisty  kolor.  Dorzucam  ugotowaną  marchewkę z soczewicą, dodaję ryż, sos sojowy, przyprawy, przecier pomidorowy, cukier oraz sól.

Całość duszę jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowy, wystudzony  przekładam  do  słoika.  Najlepiej  smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się „przegryzą”.

Zawsze  możesz  zrobić  go  więcej.  W  lodówce  może spokojnie stać 4 dni, a będzie doskonałą alternatywą na śniadaniową kanapkę.



Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Od 14. stycznia 2021 r., można składać wnioski o przyznanie pożyczki na spłatę z...

Przypominamy, producentom i przedsiębiorcom wyrabiającym wino, że 15 stycznia up...

Zgodnie z § 2 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę