Dożynki centralne, te spalskie, czy jasnogórskie są ważne i medialne. Ale dla rolników nie mniej ważne są dożynki w ich wsi, gminie, czy diecezji. Tu najbardziej widoczny jest bliski związek między radością z zakończonych pomyślnie żniw i ...
Organizatorem V edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" jest Polska Izba Produktu regionalnego i Lokalnego, przy współpracy i dofinansowaniu Funduszu Współpracy, Programu "Agro-Smak 2". V edycję konkursu patronatem honorowym objął Jerzy ...
Nie bójcie się o własną tradycję, jeśli macie ją w sercu. Żadna ustawa, ani Unia Europejska nie mogą tego zmienić. Dożynki Prezydenckie pokazują, że tradycja jest silna na polskiej wsi. – powiedział prezydent podczas Święta Plonów. W ...
Kartofle w mundurkach, placki ziemniaczane, a nawet frytki – m.in. takie potrawy można spróbować w trakcie ziemniaczanego święta, które odbywa się w chorzowskim skansenie.
W dniach 10 – 11 września 2005 roku, w Zgorzelcu , odbyły się Dożynki Dolnośląskie i Diecezjalne. Gospodarzami tegorocznych dożynek byli: Marszałek Województwa Dolnośląskiego Paweł Wróblewski, Ordynariusz Diecezji Legnickiej ks. bp Stefan Cichy ...
Górale niemal z całego Podhala w podzięce za tegoroczne plony przynieśli do stóp Matki Boskiej Ludźmierskiej dożynkowe wieńce. Wyplatane z kłosów zbóż, kwiatów, chleba i winogron. Symbole bogactwa gosodarzy.
Z gzikiem, szynką, zasmażane i gotowane - jednym słowem ziemniaki na tysiąc sposobów. Do tego szare kluchy, ślepe ryby i pierogi - tego wszystkiego można było skosztować na III Dniach Pyrlandii w Poznaniu.