Już po raz XI w dniu 2 sierpnia br. na błoniach w Baszni Dolnej odbył się Festiwal Kultur i Kresowego Jadła. Festiwal ten promuje nie tylko gminę Lubaczów ale i całe Podkarpacie. Imprezę odwiedziło około 10 tysięcy amatorów kresowych przysmaków, historycznej rekonstrukcji bitwy Jana III Sobieskiego z Tatarami.
W trakcie imprezy wystąpiły liczne zespoły folklorystyczne z Węgier i Słowacji, zespoły Rokiczanka, Niespodzianka i Kresy oraz kapele, prezentując piosenki i przyśpiewki kresowe, zarówno w języku polskim jak i ukraińskim.
Niewątpliwie elementem przyciągającym rzesze odbiorców jest prezentacja lokalnej kuchni, a głównie konkurs kulinarny „Kresowego Jadła”. Zawsze w składzie jury pojawia się gwiazda ze świata kulinarnego. Tym razem dania przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich oceniał Jakub Kuroń – Szef Kuchni Biesiady z Kuroniem Catering i Fundacji Kuroniówka. Obok przewodnictwa w jury, wystąpił on z tradycyjnym pokazem kulinarnym.
Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie współorganizował konkurs na „Najlepszą potrawę regionalną na bazie miodu” w ramach „Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła”. Warunkiem było by do potrawy były użyte produkt polskie, regionalne oraz podkarpacki/lubaczowski miód. W konkursie I miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Stefankowic za „Kaczkę zapiekaną z miodem i glazurą bakaliową, II miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Tymce za „Tortino miodowo-czekoladowe” a III miejsce Centrum Integracji Społecznej z Dąbrowy za „Polędwiczki w miodzie”. Nagrody w postaci sprzętu AGD ufundowała Agencja Rynku Rolnego, które zwycięzcom wręczyła Bernadeta Dżugan – Dyrektor OT ARR
w Rzeszowie.
Wśród licznych stoisk z kulinariami można było dostrzec także stoiska z zaprzyjaźnionych gmin z Ukrainy, Słowacji i Węgier.
Dodatkową atrakcją były loty balonem nad placem festiwalowym, warsztaty rzemieślnicze, kulinarne, rękodzieło oraz miasteczko dla dzieci.