Rokrocznie, w trzecim tygodniu września, odbywa się w Biskupinie jeden z
największych w Europie festyn archeologiczny. W ciągu dziewięciu dni, na
terenie całego rezerwatu, prezentowane są najróżniejsze przejawy życia
ludzi od najdawniejszych czasów. Festynowi towarzyszy muzyka i taniec, walki
wczesnośredniowiecznych wojów i obrzędy, strzelanie z łuku i kuszy, bicie
monet, pokazy archeologicznych badań podwodnych i wiele innych.

W zrekonstruowanym,
wczesnośredniowiecznym piecu, można wypiekać chleb z pszenicy uprawianej w
rezerwacie i mielonej na kamiennych żarnach. Zrekonstruowano również trzy
piece garncarskie. Jeden z nich ma kształt zagłębionej w ziemi niecki, wyłożonej
kamieniami i wylepionej gliną, z dwoma otworami. Drugi piec, kopułkowy,
odtworzony na podstawie wykopalisk w pobliskich Sobiejuchach, pochodzi z tego
samego okresu, co osada w Biskupinie. W piecu tym przeprowadzono eksperyment z
wypalaniem naczyń, a jego wyniki z pomiarem temperatur, czasu, nakładu pracy
oraz potrzebnych materiałów opublikowane w literaturze, wzbudziły duże
zainteresowanie. Trzeci piec, największy, został zrekonstruowany na podstawie
wykopalisk z Jankowa. Można w nim jednocześnie wypalać kilkaset średniej
wielkości naczyń.
Rokrocznie, według
starożytnych sposobów i receptur, w rezerwacie produkuje się dziegć i smołę
drzewną. Do produkcji dziegciu używa się kory brzozowej, a smołę otrzymuje
się z przesyconych żywicą korzeni.
Pokazy starożytnych technik, produkcyjnych, prowadzone także w maju i czerwcu,
wzbudzają wielkie zainteresowanie zwiedzających, a eksperymenty naukowe
poszerzają wiedzę archeologów, zajmujących się rekonstrukcją życia
codziennego w Biskupinie.
MC, na podstawie: www.biskupin.pl
7363870
1