" "
Agrolok_280518

Nowe ekologiczne źródło odnawialnej energii

5 czerwca 2009
Istnieje już w Polsce roślina wieloletnia plonująca przez wiele lat, doskonale nadająca się do rekultywacji terenów zdegradowanych.. Topinambur jest mało wymagający pod względem warunków klimatycznych i glebowych oraz dobrze wykorzystuje zasoby wody poziomej w glebie. Ze względu na silny system korzeniowy i szybkie zacienianie gleby może być uprawiana na zwałowiskach kopalni odkrywkowych, osadników ścieków przemysłowych i komunalnych, wysypiskach śmieci, czy jako zabezpieczenie przed zachwaszczeniem zakrzaczeniem i degradacją gleby.
Jest odnawialnym źródłem energii, o czym przeczytasz w dziale dla domu. Z części nadziemnej produkuje się wysokokaloryczne brykiety, lub zbiera się zieloną masę w celu przetworzenia na biogaz. Bulwy nadają się doskonale do produkcji wysokoprocentowego etanolu mogącego stanowić dodatek do paliw, zmniejszając wydatnie emisję szkodliwych substancji do środowiska. Cała roślina, zarówno jej część nadziemna i podziemna, pod różnymi postaciami, może stanowić wysokoenergetyczne ekopaliwo przyczyniając się do ochrony naszego środowiska naturalnego. Ze względu na swe własności słonecznik bulwiasty może stanowić surowiec do produkcji papieru chroniąc w ten sposób lasy. Ponadto topinambur sadzony jest wokół lasów chroniąc pola uprawne przed szkodliwą ingerencją dzikiej zwierzyny. Dla osób nie jedzących mięsa może stanowić ważny element, a nawet podstawę ich diety. Po interesujące przepisy kulinarne odsyłam do działu dla kuchni.
Topinambur jest wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu, takich jak przemysł farmaceutyczny, cukierniczy, cukrowniczy, gorzelniany, piekarski, wędliniarski, energetyczny. Ponadto roślina ta jest doskonałą paszą stosowaną przez środowiska łowieckie i rolników, a przede wszystkim jest doskonałym, smacznym i zdrowym warzywem. Szczegóły poniżej.
Bulwy topinambura stanowią surowiec wyjściowy do produkcji inuliny, mączki będącej z kolei podstawowym surowcem do wyrobu prebiotyków, preparatów wspomagających walkę z cukrzycą, czy odchudzanie. Mączka stanowi też bardzo dobry dodatek do żywności w przemyśle spożywczym. Stosuje się ją do produkcji ciast i cukierków, w produkcji pieczywa i makaronów. Stanowi też dodatek do artykułów mlekopochodnych takich jak jogurty. Przemysł wędliniarski stosuje mączkę z karczocha jerozolimskiego jako dodatek do kiełbas. Bezpośrednio z bulw tego słonecznika wytłacza się sok wprowadzany do obrotu, do bezpośredniego spożycia, jako środek wspomagający odchudzanie i uzupełniający dietę. Sok ten stanowi też jeden ze składników do produkcji soków wielowarzywnych, czy warzywno-owocowych. W branży gastronomicznej bulwy karczocha jerozolimskiego, ze względu na swą delikatność i specyficzny smak, serwowane są pod wieloma postaciami w najwykwintniejszych restauracjach i to bynajmniej nie po najniższych cenach. W przemyśle gorzelnianym części podziemne tej rośliny są doskonałym surowcem do produkcji likieru czy wina, a przede wszystkim wysokoprocentowego alkoholu technicznego. Część nadziemna stanowi doskonałe paliwo. Jest przetwarzana na wysokokaloryczny brykiet, lub bezpośrednio spalana w specjalnych do tego celu kotłowniach. Innym sposobem pozyskiwania energii z topinambura jest produkcja biogazu z zielonej masy roślin. Ponadto słonecznik bulwiasty, zarówno jego część nadziemna jak i podziemna, stanowi bardzo dobrą paszę dla zwierząt gospodarskich. Z części nadziemnej produkuje się też karmę dla drobnych zwierząt domowych.

www.managenergy.net/download/nr207.pdf   



POWIĄZANE

Kierownictwo resortu rolnictwa przyjęto we wtorek zaktualizowany Ramowy Plan Dzi...

Rolnictwo ekologiczne w Polsce zamiast spodziewanego dynamicznego rozwoju, od ki...

Przedstawiciele państw unijnych przyjęli we wtorek ostatecznie przepisy dotycząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę