Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie wraz z 17 innymi europejskimi organizacjami zajmującymi się prawami człowieka i prawami pracowniczymi oraz organizacje partnerskie z Indii, Indonezji i Chin rozpoczynają międzynarodową kampanię „Kupuj ...
Energia pozyskiwana z promieni słonecznych, w przeciwieństwie do energii cieplnej powstającej z ropy naftowej, gazu ziemnego czy węgla, jest nie tylko odnawialna, ale i całkowicie przyjazna środowisku. Nic więc dziwnego, iż w ostatnim czasie coraz ...
Laureaci Nagrody Pegaza 2015 przyznawanej przez Klub Gaja za szczególne osiągnięcia w akcji „Zbieraj makulaturę, ratuj konie” zostali wyłonieni. W zbiórce makulatury w roku szkolnym 2014/2015 wspólnie zebraliśmy blisko 400 ton tego ...
Czy wiecie, że gdyby na świecie zabrakło pszczół nie mielibyśmy warzyw, owoców, bawełny czy migdałów? Na co dzień nie doceniamy pszczołowatych, pożytecznych owadów, które zapylają rośliny. Żeby przypomnieć społeczeństwu o ich niezastąpionej roli, ...
Jeszcze do 17 sierpnia br. można składać wnioski o przyznanie wsparcia na zalesienie w ramach działania „Inwestycje w rozwój obszarów leśnych i poprawę żywotności lasów” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Białostocka spółka Soleo, oferująca rozwiązania z zakresu odnawialnych źródeł energii, jako pierwsza w Polsce wykonała instalację fotowoltaiczną całkowicie realizując procedurę przewidzianą w ramach programu Prosument. Swojego zaskoczenia tak szybkim ...
Wystawców, rolników i zwiedzających już dziś zapraszamy do zarezerwowania 5 i 6 września i udziału w Międzynarodowych Dniach z Doradztwem Rolniczym, które odbędą się w Siedlcach na terenie Agencji Rozwoju Miasta Siedlce przy ulicy Jana Pawła II 6.
Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie warzyw i owoców oraz metody ich uprawy, co skutkuje dynamicznym rozwojem rolnictwa ekologicznego. Zgodnie z tym trendem oraz ideą zrównoważonego rozwoju, sieć MAKRO Cash & Carry poszerza swoją ...
Mleczarnie wyprzedzają inne gałęzie przemysłu spożywczego w Wielkiej Brytanii pod względem oszczędności wody – mówi upubliczniony The Food and Drink Manufacturing Water Use Report.
Polacy lubią regionalne potrawy. Są one smaczne, a do tego zdrowe. Niestety, w miastach trzeba się naszukać punktów, które oferują taką żywność. Dlatego warto jeździć po nią na wieś.