aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Słownik Unii Europejskiej – O

OBSZARY NEGOCJACYJNE – Komisja Europejska dokonała podziału tematycznego negocjacji według następujących 31 obszarów negocjacyjnych: l. "Swobodny przepływ towarów", 2. "Swobodny przepływ

19 czerwca 2002

Słownik Unii Europejskiej – D

DECYZJA – instrument prawny, bezpośrednio wiążący jednostkę lub firmę w Unii Europejskiej, do której jest adresowany. Adresaci decyzji są wskazywani indywidualnie. DEFICIT DEMOKRATYCZNY

19 czerwca 2002

Słownik Unii Europejskiej – A

ACQUIS COMMUNAUTAIRE – termin francuski używany do określenia praw i obowiązków wynikających z traktatów, prawa i regulacji Unii Europejskiej. (DOROBEK PRAWNY WSPÓLNOT

19 czerwca 2002

Wspólna organizacja rynku mleka i jego przetworów

Ewa Domańska, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rynek mleka w Unii Europejskiej jest jednym z najbardziej rozbudowanych ze względu na stosowane mechanizmy w ramach Wspólnej Polityki

19 czerwca 2002

Wspólna organizacja rynku mięsa wołowego i cielęciny – zasady funkcjonowania i konsekwencje dla Polski

mgr inż. Piotr Jakubowski Sektor wołowiny i cielęciny w UE należy do szczególnie wrażliwych i w związku z tym poddawany jest całej gamie instrumentów polityki. System ten ma za zadanie

19 czerwca 2002

Regulowanie rynku roślin oleistych

Przedmiotem regulacji są nasiona rzepaku i słonecznika oraz fasola soi. Regulowanie produkcji Zaczyna być stosowane ponownie w roku 1994/95. Wprowadzono system maksymalnych

19 czerwca 2002

Regulowanie rynku zbóż

Przedmiotem regulacji są między innymi pszenica, jęczmień, owies, kukurydza, gryka, proso, pszenica durum a ponadto mąka pszenna i żytnia. Ceny Stosuje się tylko cenę interwencyjną.

19 czerwca 2002

Regulowanie rynku wołowiny

Przedmiotem regulacji są: żywe bydło i cielęcina, świeża, mrożona lub schłodzona wołowina i cielęcina; wołowina i cielęcina solone; podroby wołowe lub cielęce; przetworzone lub w puszkach

19 czerwca 2002

Regulowanie rynku wieprzowiny

Przedmiotem regulacji na tym rynku są: żywe świnie (wyjątek - zwierzęta hodowlane czystej rasy); świeża, schłodzona lub mrożona wieprzowina i podroby solone, suszone lub wędzone; słonina i

19 czerwca 2002

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę