Do Podlaskiej Izby Rolniczej zgłosił się rolnik prowadzący dział specjalny produkcji rolnej (uprawa inna – w tym mikrozioła, rzodkiewka, kwiaty jadalne w tune...
Błonnik to składnik deficytowy w modelu diety zachodniej. Przednówek to czas przed nowymi zbiorami, okres najniższej odporności, w którym szczególnie nie...
Zgodnie z wynikowym szacunkiem GUS z 17.12.2020, ubiegłoroczne zbiory owoców wyniosły prawie 4,2 mln t i były o ok. 7% wyższe niż w 2019 r., co jest poziomem...
W dniu 4 marca br. przedstawiciele Oddziału Terenowego KOWR w Rzeszowie wzięli udział w konferencji online pt. Ekologiczna uprawa mało znanych roślin jagodowych...
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich (w tym cydru, miodów pit...
Błonnik jest jednym z głównych powodów, dla których pokarmy roślinne są tak zdrowe. Odżywia „dobre” bakterie w naszym przewodzie pokarmowym i w ten sposób...
W ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” eksperci Kantar badali motywy i bariery zmiany diety na zawierającą więcej owoców i warzyw. Pozna...
Od 1 marca 2021 roku zacznie obowiązywać wymóg strony indyjskiej, który dotyczy posiadania zaświadczenia o braku GMO w wybranych produktach spożywczych...
Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 13% Polaków spełniło ten warunek na przełomie stycznia i...
TSW to wystawa, która każdego roku przyciąga ponad 16 tys. odwiedzających. Na powierzchni 23 tys. m² swoją ofertę prezentuje ponad 400 wystawców z kraju i...