W ramach projektu CORE TEAM połączono potencjał sektora owoców i warzyw. Przedstawiciele wielu środowisk, produkcji, przetwórstwa, nauki i doradztwa, ludzie...
Udana realizacja projektów promocyjnych owocuje rozszerzeniem współpracy kilkunastu organizacji branżowych. Do tej pory wypracowano model całorocznej promocji...
Kolegium Nauk Medycznych Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków deklarują wzajemną współpracę w podpisanym w marcu 2021...
Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Koszt jej produkcji spra...
Zaledwie kilka dni temu zmagaliśmy się z załamaniem pogody. Europejskie kraje zalała fala chłodu, co miało destrukcyjny wpływ na tereny sadownicze. Przymrozki...
29 kwietnia br. KOWR wspólnie z Biurem Polskim w Tajpej oraz Zagranicznym Biurem Handlowym Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Tajpej zorganizował promocję...
Jak wynika z badań Kantar co czwarty (25%) Polak jadł truskawki w kwietniu. To znacznie więcej niż przed miesiącem (o 9 p.p.). W kwietniu wzrosło również spo...
Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw, co jest szczególną okazją do wzmocnienia świadomości na temat znaczenia owoców...
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa wykonała w 2020 roku ocenę 699,65 ha upraw kwalifikowanego i elitarnego materiału szkółkarskiego roślin sado...
Walory pierwszych tegorocznych owoców krajowej produkcji zaprezentowali liderzy upraw szklarniowych. Uroczyste otwarcie sezonu odbyło się w Parku-arboretum...