aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Spada spożycie pieczywa. W ubiegłym roku Polacy zjedli o 2,5 kg pieczywa mniej niż w 2014

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. W 2015 roku spożycie wyniosło ponad 45 kg i było niższe o 2,5 kg niż w 2014 roku. Na malejąca konsumpcję wpływa przede wszystkim moda na zdrowe odżywianie i niska świadomość na temat zdrowych gatunków pieczywa. Problemem jest także niska jakość niektórych produktów.

12 stycznia 2016

Coraz więcej polskiej żywności za granicą

Polski eksport żywności za cały rok 2015 prawdopodobnie przekroczy próg 25 miliardów euro (w 2014 było to 21,3 mld euro). Najwięcej naszej żywności jedzie do krajów UE, w szczególności Wielkiej Brytanii i Niemiec. Wzrost sprzedaży zanotowano także do krajów Azji i Afryki - wynika z najnowszego raportu Market Monitor, przygotowanego przez Atradius, ubezpieczyciela należności.

12 stycznia 2016

Perspektywy uprawy jęczmienia jarego

W Polsce uprawia się głównie jarą formę jęczmienia, która w ogólnej strukturze zasiewów zbóż zajmuje niewiele ponad 10%. Jęczmień ozimy uprawiany jest jedynie na powierzchni około 200 tys. ha.

12 stycznia 2016

O rolnictwie ekologicznym

Minister Krzysztof Jurgiel spotkał się w czwartek z przedstawicielami organizacji zrzeszających producentów żywności ekologicznej.

11 stycznia 2016

Przedstawiciele DIR na spotkaniu z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi

30 grudnia 2015 r. odbyło się spotkanie przedstawicieli samorządu rolniczego z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Krzysztofem Jurgielem, które zostało zorganizowane przez Zarząd KRIR na wniosek izb rolniczych. W spotkaniu z Ministrem udział wzięło ok. 50 przedstawicieli izb z całego kraju.

8 stycznia 2016

Ekstremalne warunki pogodowe i zagraniczna konkurencja szkodzą polskim producentom zbóż

Z powodu ekstremalnych warunków pogodowych, jakie w ubiegłym roku panowały w Polsce, plony zbóż były niskie. Najgorzej było w przypadku zbóż jarych, a w szczególności kukurydzy. Sytuacja w nadchodzącym roku również może być trudna. Powodem jest jesienna susza, która utrudniła siewy zbóż ozimych. Polskim rolnikom zagraża przy tym podaż z rynków wschodnich. Takie kraje jak Rosja czy Ukraina mają znacznie niższe koszty produkcji i mogą sprzedawać zboża po cenach będących poniżej progu opłacalności dla polskich wytwórców.

8 stycznia 2016

Skuteczna ochrona roślin zbożowych przed chorobami grzybowymi w terminie T1 – wiosna 2013

Zwalczanie chorób grzybowych w zbożach zabezpiecza te uprawy przed stratami i pozwala produkować ziarno, które będzie najwyższej jakości. Kryteria doboru fungicydów powinny być oparte w pierwszej kolejności o podstawowe czynniki agrotechniczne, takie ...

24 grudnia 2015

Wiosenne odżywianie pszenicy

W Polsce powierzchnia uprawy zbóż wynosi ok. 8 mln ha, czyli ponad 70% ogólnej struktury zasiewów. Najwięcej, bo około 2 mln ha zajmuje pszenica. Jej forma ozima jest w Polsce i Europie podstawowym surowcem w przemyśle młynarsko-piekarniczym – ...

24 grudnia 2015

Najlepsze rozwiązania w zwalczaniu chwastów w zbożach ekator Pak + Atlantis 12 OD

Powszechne uproszczenia w zmianowaniu oraz w uprawie roli sprawiają, że niebezpieczeństwo silnego zachwaszczania plantacji zbóż wyraźnie wzrosło. Tym samym zwiększyło się zapotrzebowanie producentów zbóż na skuteczniejsze niż dotychczas sposoby ...

24 grudnia 2015

Dobre zaopatrzenie zbóż jarych w składniki pokarmowe na starcie zagwarantuje wysokie plony

Nietypowy przebieg pogody wiosną – zimno, mało opadów, a w konsekwencji wiosenna susza, a w okresie 26.04-4.05.2012 wręcz tropikalne temperatury powyżej 30°C, a następnie gwałtowne ochłodzenie z przygruntowymi przymrozkami – powodują ...

24 grudnia 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę