aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny drobiu nadal są wysokie

16 czerwca 2005
Za kilogram brojlerów producenci mogą otrzymać od 2,90 zł w dużych zakładach do 3,60 zł w prywatnych, mniejszych ubojniach.

Hodowcy drobiu są zadowoleni z wstąpienia do Unii, ukrócony został reeksport, rynek ustabilizował się. Mimo to ilość zakładanych ferm nie zwiększa się, hodowcy obawiają się kryzysów z poprzednich lat. Raczej nastawiają się na modernizację dotychczasowych obiektów - powiedzieli branżowcy.

Wciąż sporo drobiu eksportujemy, przede wszystkim filetów z kurczaków. Naszymi odbiorcami są głównie Niemcy i Holandia, ale nie tylko. Państwa starej Unii coraz bardziej doceniają polski surowiec. Od ubiegłego roku ceny filetów na eksport wzrosły średnio o 10%, ale równocześnie spadł kurs euro. Zdaniem branżowców nie straciliśmy jednak, ponieważ dzięki wciąż rosnącemu zainteresowaniu polskim drobiem nadrobiliśmy ilością sprzedawanego mięsa. Dodatkowo systematycznie rośnie spożycie drobiu w Polsce. 

POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę