Wyniki dotychczasowych badań wskazują, że rodzime rasy kur mogą być z powodzeniem wykorzystane do produkcji markowego mięsa drobiowego o wysokiej jakości. O dużej przydatności rodzimych ras
Ponieważ podawanie żwirku krzemowego kurczętom i indykom utrzymywanym w wielkotowarowej produkcji jest trudne technicznie, a rola rozcierająca może być niewielka, wydaje się, że
Na epidemii ptasiej grypy w Europie Zachodniej korzystają na razie nasi producenci. Stanął import i przemyt, a brojlerów brakuje i ceny skupu żywca rosną Prywatne ubojnie płacą już za
Zagrożenia zdrowia i życia człowieka o charakterze biologicznym, mikrobiologicznym i chemicznym pojawiające się w ostatnich latach uczuliły opinię społeczną i urzędową kontrolę w Unii
Holenderskie władze poinformowały w czwartek o zamiarze wybicia kolejnych 6 milionów sztuk kurcząt, aby zlikwidować ogniska epidemii ptasiej grypy i utworzyć strefę buforową z Belgią i
Mimo kryzysu w drobiarstwie zrobił się boom na nioski. Przyczyna jest prosta: ptasia grypa w Krajach Beneluksu. Opolscy producenci jaj wylęgowych bezradnie rozkładają ręce, gdyż nie są w
Identyfikacja strusi jest bardzo istotnym elementem każdej hodowli. Pozwala między innymi na prowadzenie stałej kontroli hodowlanej, odpowiedni dobór osobników do hodowli, czy wreszcie na
Na rynku drobiu panuje chwilowa równowaga. Ceny skupu brojlerów utrzymują się na poziomie od 2,50 zł do nawet 3,00 zł za kilogram. Ptasia grypa w Holandii ograniczyła import mięsa
Szanowni Państwo, EPRD Biuro Polityki Gospodarczej i Rozwoju Regionalnego w Kielcach rozpoczęło realizację ogólnopolskiego projektu szkoleniowego SAPARD "Prowadzenie i rozwój gospodarstw
Na 2003 rok analitycy z niemieckiej agencji ZMP przewidują lekki spadek produkcji kurczaków i indyków w Unii Europejskiej. Uzasadniają to cenami uzyskiwanymi w minionym roku, które nie