aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

JHARS skontrolowała jakość masła

9 grudnia 2005
W okresie od 26 września do 7 października 2005 roku, wszystkie wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przeprowadziły kontrolę doraźną jakości handlowej masła. Celem kontroli było zbadanie jakości masła, ze szczególnym uwzględnieniem zafałszowań masła tłuszczami niemlecznymi.

W okresie od 26 września do 7 października 2005 roku wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę doraźną jakości handlowej masła. Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej masła, ze szczególnym uwzględnieniem zafałszowań masła tłuszczami niemlecznymi. Kontrola objęła pobranie próbek masła i zbadanie jego jakości handlowej oraz sprawdzenie prawidłowości znakowania opakowań jednostkowych i transportowych.

Skontrolowano:

  • 57 partii masła reprezentujących masę 52 845 kg – w zakresie zgodności jakości z deklaracją producenta, ze szczególnym uwzględnieniem zafałszowań masła tłuszczami niemlecznymi,
  • 92 partie masła reprezentujące masę 79 421 kg – w zakresie prawidłowości znakowania, wyprodukowane w 46 zakładach mleczarskich (tj. 30,1% w skali kraju) zajmujących się produkcją masła, zlokalizowanych na terenie całego kraju.

W toku kontroli stwierdzono występowanie następujących nieprawidłowości:

  • 21 partii masła (tj. 36,9% ogółem skontrolowanej w tym zakresie ilości partii) reprezentujących masę 26 743 kg (tj 50,6% skontrolowanej masy ogółem), wyprodukowanych w 18 zakładach mleczarskich (tj. 39,1% ogółem skontrolowanych) posiadało jakość niezgodną z deklaracją producenta, w tym: - wykryto zafałszowanie masła tłuszczami niemlecznymi w przypadku 1 partii (tj. 1,8% ogółem skontrolowanych w tym zakresie ilości partii), reprezentującej masę 1 642 kg (tj. 3,1% skontrolowanej masy ogółem),
  • 22 partie masła (tj. 23,9% ogółem skontrolowanej w tym zakresie ilości partii) reprezentujące masę 22 469 kg (tj 28,3% skontrolowanej masy ogółem), wyprodukowane w 17 zakładach mleczarskich (tj. 36,9% ogółem skontrolowanych) posiadały niewłaściwe oznakowanie,
  • 3 przedsiębiorców (tj. 6,5% ogółem skontrolowanych) nie zgłosiło prowadzonej działalności gospodarczej do właściwych wojewódzkich inspektorów JHARS.

Podsumowanie: Masło niewłaściwej jakości handlowej pochodziło z 18 zakładów mleczarskich (tj. 39,1% ogółem skontrolowanych). Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie cech organoleptycznych masła, skontrolowanego w 16 podmiotach (tj. 34,8% ogółem skontrolowanych). Niewłaściwe cechy organoleptyczne mogą świadczyć o nieprawidłowościach w procesie technologicznym oraz o niewłaściwych warunkach przechowywania masła. Przekroczenia zawartości wody stwierdzono w przypadku 2 partii masła, co może być wynikiem nieprawidłowości podczas procesu technologicznego lub przechowywania produktu.

Nieprawidłowości w tym zakresie stwierdzono w przypadku 2 podmiotów (tj. 4,3% ogółem skontrolowanych). Zafałszowanie masła tłuszczami niemlecznymi stwierdzono w jednej partii kontrolowanego masła, w 1 podmiocie (tj. 2,2% ogółem skontrolowanych). Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie znakowania opakowań jednostkowych i transportowych mogą świadczyć o braku znajomości obowiązujących przepisów prawnych. Nieprawidłowości w tym zakresie stwierdzono w przypadku 17 podmiotów (tj. 37,0% ogółem skontrolowanych).

W porównaniu z wynikami kontroli jakości handlowej masła, zrealizowanej w ramach Kontroli planowej mleka i przetworów mlecznych w III kwartale 2005 r. stwierdzono, iż zmniejszyła się ilość masła zafałszowanego tłuszczami niemlecznymi i z zawyżoną zawartością wody, natomiast zwiększyła się ilość masła o niewłaściwych cechach organoleptycznych.


POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę