To specyficzna grupa preparatów stosowanych jako dodatki paszowe dla drobiu oraz ryb łososiowatych. Ich wprowadzenie do diet podyktowane jest określonymi upodobaniami konsumentów. Dotyczy to
Coraz większego znaczenia nabiera zwiększenie pobrania paszy przez zwierzęta. Dotyczy to zarówno zwierząt dorosłych jak i młodych. Szczególnie prosięta, przy skróconym do 6 (a nawet 4) tygodni
W ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęca się substancjom będącym produktami przemiany materii grzybów rozwijających się w korzystnych warunkach na wszystkich niemal produktach
Zadaniem konserwantów jest ograniczenie lub zahamowanie rozwoju grzybów lub/i bakterii w paszach. Należą do nich kwasy organiczne o krótkich łańcuchach lub ich sole, stosowane pojedynczo lub w
Mają one za zadanie zahamowanie procesu utleniania tłuszczów oraz witamin lipofilnych (rozpuszczalnych w tłuszczach). Mogą to być przeciwutleniacze naturalne lub syntetyczne. Do
Współczesne możliwości analityczne pozwoliły na wykrycie w paszach różnych związków upośledzających trawienie, a przez to również wykorzystanie składników pokarmowych. W dotychczas używanych
Są to bakterie jelitowe, głownie bakterie kwasu mlekowego, które po dodaniu doustnym mogą rozwijać się w przewodzie pokarmowym zwierzęcia, uniemożliwiając przez to rozwój bakterii
Są to produkty przemiany materii mikroorganizmów (bakterii, grzybów i roślin wyższych). Mają one działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, poprzez zakłócenia przemiany materii lub transportu
Są to dodatki stosowane w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Są to związki azotowe, stanowiące składniki strukturalne białek, otrzymywane na drodze fermentacji lub syntezy chemicznej. Ich