Po raz trzeci na Podlasiu odbędzie się spotkanie przedstawicieli branży mleczarskiej z kraju i zagranicy poświęcone m.in. kondycji mleczarstwa, możliwościach rozwoju i aktualnych problemach tego sektora. Forum pod hasłem „Polska spółdzielczość ...
Biomasa zyskuje na popularności. W Skandynawii ekologiczny opał dominuje na rynku, w Polsce dopiero przekonujemy się do niego. A jak się okazuje, nasze domy możemy ogrzewać słomą, trocinami, a nawet otrębami.
Leżajskie Hortino kupiło piętnaście procent więcej truskawek niż zakładało. Skup tych owoców potrwa już tylko do poniedziałku.
Producenci wierzby i róży bezkolcowej, którzy uprawiają je na cele energetyczne, będą mogli otrzymać dopłaty do produkcji - zakłada nowelizacja ustawy o Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) uchwalona w piątek przez Sejm.
Powody do narzekań mają producenci owoców. Niskie były ceny truskawek. Za porzeczki czerwone i maliny zakłady płacą mniej niż przed rokiem.
Handel drobiem na giełdach towarowych jest wyjątkowo mizerny. Jedynie surowiec do produkcji wędlin cieszy się zainteresowaniem. Jednak ceny są niskie. Za skórki drobiowe klienci płacą nie więcej niż 1,15 złotych za kilogram, wątróbka wykorzystywana ...
Pierwsze zboża z nowych zbiorów są sporo tańsze od ubiegłorocznych. W najbliższych tygodniach okaże się, czy są szanse na eksport ziarna.
W miarę wysokie ceny skupu trzody chlewnej utrzymają się tylko do końca roku. Potem z powodu świńskiej górki zaczną spadać. Agencja Rynku Rolnego już zapowiada, że zwróci się do Komisji Europejskiej z wnioskiem o rozpoczęcie interwencji.
9 lipca br. zmieniają się zasady dotyczące identyfikacji i rejestracji kóz oraz owiec. Nowe przepisy dotyczyć będą jedynie zwierząt urodzonych po tej dacie - zwierzęta oznakowane według dotychczasowych zasad nie muszą być ponownie oznakowane. ...
Brytyjscy przetwórcy mięsa ostrzegają przed podwyżkami cen. Konsumenci będą musieli pogodzić się ze wzrostem prawie o 10 proc. – oceniają eksperci. Powodem są rosnące koszty produkcji mięsa.