Okres zimowy to czas próby dla każdego organizmu – szczególnie, jeśli temperatury spadają znacznie poniżej zera, a zawartość witamin w warzywach i owocach jest ...
Nie pierwszy, ale trzeci rok działalności jest kluczowy dla dalszego funkcjonowania firmy – wynika z badania przeprowadzonego przez wywiadownię gospodarczą Cri...
Na południu Afryki około 14 milionom ludzi grozi głód z powodu suszy, spotęgowanej przez El Nino, ciepły prąd morski we wschodniej części strefy równikowej Pacy...
Olsztyńscy naukowcy badają, czy mleko klaczy może zastąpić mleko krowie w diecie człowieka. Obecne badania mają na celu stworzenie innowacyjnego produktu na bazie mleka klaczy, przeznaczonego dla osób z alergią pokarmową na białka mleka krowiego.
W prestiżowym czasopiśmie „Scientific Reports” zespół badawczy pod kierunkiem doktora Martina Lockleya potwierdził, że dinozaury potrafiły tańczyć. Wśród ekspertów, którzy udowodnili to niezwykłe zjawisko, był Dawid Surmik, który pracuje w Parku Nauki i Ewolucji Człowieka w Krasiejowie.
Mimo że kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, to ma właściwości pobudzające. Dodatkowo składniki kawy zbożowej przyspieszają przemianę materii oraz ułatwiają trawienie. Jest więc polecana nie tylko osobom, które się odchudzają, mają problemy z żołądkiem czy nadciśnieniem, lecz także dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
Zima bywa bardzo zdradliwa. Muszą zdawać sobie z tego sprawę zwłaszcza kierowcy, którzy odpowiadają za bezpieczeństwo nie tylko własne, lecz także swoich pasażerów i innych uczestników ruchu. Ekspert radzi, jak jeździć zimą i o czym pamiętać przed ruszeniem w drogę w tej porze roku.
Każdy, komu zależy na tym, by podczas urlopu czy wyjazdu służbowego nocować w hotelu o wysokim standardzie, musi się liczyć z dużymi wydatkami. Rozwiązaniem jest karta lojalnościowa SILFOR, uprawniająca do 10% zniżki na usługi hotelarskie w 26 polskich hotelach.
Woda w środowisku przyrodniczym, a zwłaszcza dla rolnictwa staje się coraz ważniejsza. Wody w Polsce raczej nie zabraknie, ale są z nią problemy w okresach wzrostu roślin - mówił w czwartek w Sejmie prof. Wiesław Dembek.
Warszawa, 12 stycznia 2016 r.: 59% badanych profesjonalistów sektora gastronomii oceniło potencjał rynku jako rosnący, a blisko 70% z nich deklaruje chęć wprowadzania nowych trendów w swoim lokalu - potwierdza raport „Polska na Talerzu 2015” przygotowany w oparciu o badanie branży gastronomicznej.