biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Kontrola w przetwórniach

3 lutego 2004

Europejska Komisja do spraw Żywności rozpoczęła kontrole na Dolnym Śląsku. Ale - jak zapewnia wojewódzki lekarz weterynarii - "wdrażanie unijnych norm przebiega zgodnie z planem i właściciele przetwórni mięsnych i mleczarni w regionie mogą spać spokojnie".

Na Dolnym Śląsku jest 138 przetwórni mięsnych i 19 mleczarni. Każdy z tych zakładów może w każdej chwili spodziewać się kontroli. Komisja bada przede wszystkim stan sanitarny i dokumentacje zakładów. Zdaniem wojewódzkiego lekarza weterynarii nie ma się czego bać.

Dolnośląskie przetwórnie mięsne i mleczarnie to przede wszystkim małe zakłady, które nie są konkurencyjne na rynku unijnym. Jeśli nie zdołają na czas dostosować się do norm europejskich to i tak nie zostaną zamknięte. A to dlatego, że normy obowiązujące na rynku lokalnym są znacznie łagodniejsze i większość zakładów już je spełnia. Nie oznacza to jednak, że wizyta europejskiej komisji jest bez znaczenia. Sprzedaż na rynku lokalnym także wymaga modernizacji obiektów i przestrzegania bardzo surowych norm sanitarnych. Wyniki kontroli będą znane w piątek.


POWIĄZANE

Pierwsza mapa drogowa dotycząca kredytów przyrodniczych – ale dokąd zmierzamy? B...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych podkreśla konieczność traktowa...

Obecnie zastrzeżonych jest ponad 6,5 mln numerów PESEL. Jak podkreślają znawcy t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę