Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Raport OECD o subwencjach dla rolnictwa

15 stycznia 2003

W krajach OECD subwencje dla rolnictwa osiągnęły zawrotną kwotę ponad 340 mld USD (1,3 mld zł) rocznie, z czego 248 mld USD przypada na bezpośrednie dotacje dla producentów – wynika z wydanego w grudniu 2002 r. raportu OECD.

Siedem lat minęło, a politycy większych krajów członkowskich OECD wciąż ignorują opinie ekspertów. W latach 1999–2001 w porównaniu z okresem 1986–88 wielkość bezpośrednich dotacji dla producentów rolnych (PSE) w całej OECD wzrosła z 239 mld USD do 248 mld USD (947,4 mld zł).

W większości krajów subwencje obniżono, natomiast znacznemu zwiększeniu uległy one w USA – o 10 mld USD (38,2 mld zł), a w Korei, Japonii i w Unii Europejskiej – po około 6 mld USD (22,9 mld zł).

OECD krytykuje politykę subwencyjną przede wszystkim za to, że jest mało efektywna. Wbrew pozorom dotacje w nikłym tylko stopniu przyczyniają się do wzrostu dochodu rolników: z 4 USD (15,3 zł) dotacji do ceny produktu rolnik otrzymuje zaledwie 1 USD (3,8 zł).

Większość programów nie jest skuteczna z punktu widzenia ochrony środowiska naturalnego, utrwalania żyzności gleby oraz poprawy bezpieczeństwa żywnościowego – podkreśla raport OECD.

Subwencje w istotny sposób wypaczają warunki konkurencji, co jest szczególnie szkodliwe dla słabszych gospodarek: produkty rolne stanowią niecałe 7 proc. w eksporcie OECD, ale ponad 10 proc. w eksporcie krajów rozwijających się o średnim dochodzie (także w Polsce) i aż 25 do 30 proc. krajów o najniższym dochodzie.

Ogromne zróżnicowanie kosztu utrzymania rolnictwa ukazują najlepiej rozpiętości w subwencjach na 1 ha użytków rolnych: od 2 USD w Australii do 9709 USD (37,1 tys. zł) w Japonii.

Subwencje są niemal po połowie finansowane przez konsumentów i podatników. W poszczególnych krajach występuje jednak spore zróżnicowanie tych źródeł, co m.in. wynika z różnic w wielkości "narzutu" w cenie konsumenta w stosunku do ceny producenta loco farma. Obciążenie to wynosi średnio w OECD 27 proc., w UE – 30 proc, zaś w Korei i Szwajcarii sięga 65 i 60 proc. Konsumenci w OECD płacą za produkty pochodzenia rolniczego średnio o 46 proc. więcej w porównaniu z cenami światowymi, przy czym w Japonii, Korei, Norwegii i Szwajcarii zawyżenie to jest nawet dwukrotne.


POWIĄZANE

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. inwestuje w nowoczesne technologie i proekologiczne...

Unia Europejska stoi w obliczu strukturalnego kryzysu zadłużenia. Prawie połowa ...

Zmniejszenie funduszy na rolnictwo, ograniczenie suwerenności poszczególnych kra...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę