Krajowa Izba Gospodarcza organizuje dziś - 4 kwietnia br. w swojej siedzibie przy ul. Trębackiej 4 o godz. 11 śniadanie prasowe„Szanse i bariery w handlu zagranicznym żywnością" .
W spotkaniu udział wezmą przedstawiciele Komitetu Rolnictwa i Obrotu Rolnego KIG: Adam Tański , Prezes Zarządu Polskie Młyny Sp. z o.o., prof. Stanisław Zięba, Przewodniczącego Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso.
- Polska jest czwartym w UE producentem rolnym. Jednak ani struktura, ani odpowiednia promocja towarów, ani też wizerunek sektora nie odpowiada tak dużej skali produkcji. Rynek europejski i rynki wschodnie słabo rozpoznają polskie towary rolno-spożywcze. Podejmowane w ostatnim czasie starania reklamowania polskiej żywności ekologicznej, jako specyficznej i regionalnej są zapewne słuszne, jednak prezentowanie jej jako głównej szansy rynkowej i eksportowej jest iluzoryczne. Żywność ta długo będzie najdroższa, niszowa, obecna głównie lokalnie, o co najwyżej kilkuprocentowym udziale w rynku – mówi Natalia Chodorowska, Dyrektor Zespołu ds. PR KIG.